plus un ficat mai puțin


Cînd vine vorba despre transplant, toată lumea știe cît de greu se poate găsi un donator. Nici măcar pentru rinichi – chiar dacă se poate trăi o viață cvasi-normală cu unul singur – nu e simplu, ca să nu mai vorbesc despre inimă, plămîni sau ficat (chiar dacă în cazul ficatului te mai descurci și cu un transplant parțial, vezi cazul lui Cristi Minculescu).

De aceea s-a ajuns în toată lumea la liste interminabile de așteptare și tot de aceea s-a dezvoltat o înfloritoare – chiar dacă macabră – piață neagră de organe (de unde și necesitatea de a te asigura de fiecare dată pe unde și, mai ales, în ce companie dormi, dacă îți dorești ca a doua zi să te trezești cu ambii rinichi asupra ta).

Date fiind cele de mai sus, am citit cu mirare știrea potrivit căreia în România a fost efectuat primul transplant de ficat la un pacient cu cancer. Primitorul, un bărbat de 46 de ani, suferă de un cancer colorectal cu metastaze hepatice, iar operația a avut loc la Institutul Fundeni din București și a fost realizată de o echipă condusă de profesorul Irinel Popescu.

Copac singur (foto: www.wallpaperstock.net)

”În mod obişnuit nu se face transplant hepatic pentru asemenea indicaţii de care ar beneficia foarte mulţi pacienţi: mii de pacienţi cu metastaze hepatice cu cancer colorectal. Deoarece există posibilitatea ca, după operaţia de transplant, boala neoplazică să disemineze”, admite profesorul Irinel Popescu. “În cazul nostru, este pentru prima oară când se face un transplant cu o asemenea indicaţie.”

Rămîne de văzut ce se va mai întîmpla mai departe cu pacientul respectiv și dacă boala lui nu-i va afecta și ficatul cel nou.

Pînă una-alta însă, noi mai marcăm (încă) o premieră medicală.

(știre preluată de pe Realitatea.net)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *