doi pași înainte, unul înapoi 1


Opinie (foto: www.planetill.com)

Se pare că da, de data asta tutunarii au dreptate.

Sau cel puțin așa consideră un judecător federal american. Judecător care tocmai a dat o sentință prin care absolvă companiile producătoare de țigări de obligativitatea de a afișa pe pachetele de tutun imagini care avertizează asupra efectelor nocive ale fumatului asupra sănătății. Motivația? Prevederea legală în cauză le-ar îngrădi acestora dreptul constituțional la libertatea de opinie și le-ar prejudicia prin urmare interesele comerciale.

Decizia este una importantă, mai ales că ea apare în aceeași țară în care măsurile de limitare a fumatului în spații publice sînt – experiența orașului New York fiind în acest sens una exemplară – printre cele mai energice. Aceeași țară în care, pînă nu de mult, companiile respective se foloseau de același drept constituțional pentru a spune tot ce le trecea prin minte. Cu scopul, bineînțeles, de a obține profituri cît mai mari pe seama unui obicei omenesc cel puțin chestionabil. Și, în plus, fără nici cea mai mică preocupare pentru sănătatea celor cărora le vindeau (și cărora, iată, încă le mai vînd) “produsele” lor nemaipomenite.

O sănătate care, se vede treaba, nu este protejată de nici o prevedere constituțională în țara “cea mai cea” din lume. O țară care pare că a împrumutat în acest caz modelul românesc (simplificat și inversat) “doi pași înainte, unul înapoi”.

Așadar, americanii mei, liber la opinii și tutun!

(știre culeasă, mulțumită aceleiași libertăți de opinie, de pe CNN online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “doi pași înainte, unul înapoi