O cheamă Abraxas și, așa cum se întîmplă de cele mai multe ori în marketing, cu cît numele e mai pompos, cu atît știe produsul sau serviciul să facă mai puține.
Chiar în timp ce scriu îmi dau seama că poate nu a fost identificată chiar degeaba. Însă nu pentru că ar putea avea vreo consecință benefică (sînt prea multe exemplele care exclud deja această variantă). Ci, acum realizez, pentru încă o potențială recomandare de mutilare preemptivă (scuzați împrumutul din aria politico-militară) de tipul celor care se practică deja pentru cancerul de sîn.
Și da, gena cu nume sonor este implicată tot în cancerul de sîn, ba chiar este cumva în legătură cu o altă genă de tristă reputație, respectiv BRCA1. Din fericire – da, există și o parte bună – numai 2,4% dintre familiile cu istoric de cancer de sîn au această genă (iar prin urmare la risc pentru o mastectomie bilaterală preventivă).
În total au fost se pare identificate pînă acum 10 gene implicate în cancerul de sîn, BRCA1 și BRCA2 fiind cel mai frecvent întîlnite. Pe de altă parte doar 20% dintre famiiile cu istoric de cancer de sîn poartă una dintre aceste două gene, ceea ce înseamnă că mai sînt și alte gene implicate, care nu au fost încă descoperite. Dar ceva îmi spune că cercetătorii nu se vor da bătuți pînă nu vor identifica toate genele în cauză.
Iar atunci, mă întreb, ce vor face doctorii? Vor recomanda tuturor femeilor să-și taie sînii (cum o fac deja pentru nefericitele găsite cu BRCA1 și BRCA2) pentru a fi cu totul sigure că nu vor face cancer?
Cam asta ar fi întrebarea. De răspuns, răspunde cineva?
(știre preluată fără nici o tragere de inimă de pe Xinhua online)
Pingback: o lume nebună, nebună, nebună | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: Angelina versus medicina | tot ce (nu) ai vrut să știi …