Copiii – știm deja asta de la televizor – spun lucruri trăznite. Iar ăsta e un merit al lor.
Pe de altă parte copiii mai și fac lucruri trăznite. Bunăoară să mănînce timp de 15 ani doar nuggets pînă la a ajunge pe punctul de a muri.
Dar încă e una cînd vorbim despre un singur copil cu părinți rătăciți și cu totul alta cînd avem de-a face cu o întreagă generație debusolată.
Nu e un secret pentru nimeni, copiilor le plac dulciurile. Iar în vremurile noastre își satisfac – cu largul concurs al părinților – această plăcere din ce în ce mai fără restricții. Pînă într-acolo încît 16% din tot ceea ce mănîncă drăguții de ei este … zahăr. Da, zahăr, în orice prezentare, culoare sau stare de agregare.
Zaharicale obișnuite precum sucuri, prăjituri sau înghețată. Dar și delicatese mai SF precum sirop de porumb, sirop concentrat de fructoză din porumb, sirop din malț, fructoză, melasă, dextroză anhidră, dextroză cristale și dextrină (nici eu nu știu ce sînt multe dintre ele, ca să nu mai spun că nici nu știam că se mănîncă).
Cam două treimi dintre toate aceste zaharuri, spun americanii care au studiat problema, se consumă acasă sub atenta supraveghere a genitorilor. Care nu sînt dealtfel nici ei mai prejos cînd vorbim despre greutate, astfel încît bănuiesc că se bucură nespus de faptul că progeniturile le seamănă cap-tăiat.
Diabetul (dar și obezitatea, bolile cardio-vasculare sau cancerul) nu sare (sar) departe de trunchi.
(știre deloc dulce preluată de pe CNN online)
16 %? cifrai naiva. Uita-te pe cutiile de cereale atat de promovate la tv si recomandate de toti pt micul dejun: contin pana la 40-50% zahar. Am facut eforturi sa gasesc cereale cu continut de 15%. In ideea ca zaharul cere zahar (teoria cu fluctuatiile de insulina am dezbatut-o amandoi deja 😉 , daca asa se incepe ziua…
P.S. nu reusesc decat 2 ori pe sapt. sa dau la micul dejun altceva decat cereale cu lapte la copil… (ca atunci fac oua ).
Tot dupa contactul de acu cateva luni cu ‘glucidele mai rar’, studiai mai atent etichetele la ce cumpar si… sunt muulte cu zahar. Anormal de multe.
Asta in conditiile in care copilul meu este bine educat – de la mama i se trage, dada -ca intr-o zi am gasit-o ca si-a deschis frigiderul si a luat un morcov si rontaia.
@arakelian: 16% este enorm; la o medie de 1 kg de mîncare îngurgitată pe zi asta înseamnă 160 de grame, sau 1 kg de zahăr la 6-7 zile, adică 50 de kilo pe an (deci într-un an ne preschimbăm o dată cu greutatea noastră în zahăr).