înălțimea “cauzează” la ovare


Obezitatea este un factor de risc pentru cancerul de ovare, arată o cercetare recentă a nu mai puțin de 47 de studii epidemiologice desfășurate în 14 țări pe 105.000 de femei, dintre care 25.000 au avut această formă de cancer.

Nimic surprinzător pînă aici, dat fiind faptul că o legătură fusese deja sugerată de studii anterioare, iar greutatea corporală “depășită” este un factor dovedit de risc pentru o multitudine de alte tipuri de cancer.

Greutatea da, dar înălțimea?

Pentru că ce a arătat respectiva meta-analiză este că și înălțimea este un factor de risc (chiar dacă diferența de risc între femeile minione și cele cu o constituție mai atletică este minoră).

Diferențe (foto: www.funny-potato.com)

Nu știu cît de corectă este descoperirea respectivă, însă dacă se dovedește a fi adevărată femeile de statură înaltă au o problemă cît ele de mare. Pentru că dacă cele mai grăsuțe mai au ce să ajusteze pentru a îndrepta cît de cît situația, întrebarea e de unde vor tăia cele mai înalte?

Lăsînd glumele pe seama profesioniștilor, îmi amintesc de un episod din Seinfeld în care o femeie îi mărturisea acestuia că își controlează greutatea. La care Seinfeld i-a replicat prompt că și el își controlează înălțimea. Ce nu a spus însă, nici în acel episod și nici în cele care au urmat (și nu cred că mi-a scăpat vreo unul), e și cum face asta.

Dar eu sper că autorii studiului s-au înșelat, totuși.

(preluare de pe BBC Health)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *