cancerul nu are rău de înălțime


Gluma-glumă, iată însă că ea se-ngroașă. Sau, mai degrabă, se-nalță.

Zice-se că înălțimea chiar e un factor de risc pentru cancer. Cancer colorectal, melanom malign, cancer de sîn, de endometru (uter), de rinichi, de sistem nervos central, limfom non-Hodgkin și leucemie. Dar și de ovare, cum tocmai – cu oarecare surpriză, dar și ceva neîncredere – am aflat ieri.

Ei bine, neîncrederea de ieri s-a transformat astăzi în stupoare la auzul noilor vești (care nu sînt chiar noi, devreme ce au fost publicate încă de anul trecut în prestigiosul The Lancet).

Alberto Giacometti - Om mergînd

Zice că o analiză efectuată pe 1,3 milioane de persoane (ei da, asta da cercetare!) a arătat, dincolo de orice dubiu, două lucruri: 1) incidența cancerului la adulți crește cu înălțimea; 2) acest lucru este valabil pentru populații diferite și nu este influențat semnificativ de alți factori socio-economici.

Cercetătorii ne dau și o cifră: riscul relativ (RR) de a face un cancer este cu 16% mai mare pentru fiecare 10 cm adăugați la înălțime.

Aceeași cercetători ne dau și o (posibilă) explicație: excesul de hormon de creștere la care persoanele respective sînt expuse de-a lungul vieții.

Se vede treaba că e bine să fii înalt, dar cu măsură.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *