să mori din … apă chioară 3


The_Water_Boy_by_phil2001

Maximum apă (sursa:http://mythologica.ro)

Sîntem, noi oamenii, cam două treimi apă (ceva mai mult în copilărie, apoi din ce în ce mai puțin pentru că, așa cum judicios observa cineva, pe măsură ce înaintăm în vîrstă ne uscăm și ne acrim).

Ar trebui, așadar, să ne simțim în largul nostru în tot ce are legătură cu apa: la mare în soare, la munte în ploaie sau … acasă în cada de baie. Și cu deosebire ar trebui să ne simțim bine atunci cînd o înghițim pentru că, nu-i așa, astfel ne păstrăm integritatea. Am putea fi chiar ispitiți să credem că, cu cît bem mai multă, cu atît mai mult devenim … noi înșine.

Dar noi știm că nu e chiar așa, în ciuda celor care ni se tot spun la televizor.

Mai întîi una ușoară: se poate muri de cancer? Ba bine că nu!

Și acum una mai subtilă: dar de apă chioară? Logica (simplă) ne spune că nu, intuiția mai are unele rezerve; realitatea însă ne pleznește de nu ne vedem (și nu mă refer aici, desigur, la cazurile de înec şi nici la cunoscuta metodă medievală de tortură).

Dar hai să vedem (sursele citate sînt în limbile engleză şi portugheză):

– decembrie 1991: la cinci ani de la deces, familia celebrului artist american Andy Warhol dă în judecată spitalul în care acesta a fost îngrijit pe motiv că i-ar fi provocat, din neglijență, moartea prin “intoxicare cu apă”; (1)

– iunie 2002: Cassandra Killpack (4 ani) din Springville, Utah moare ca urmare a intoxicaţiei cu apă după ce părinţii au forţat-o să bea nu mai puţin de 3,8 l într-o perioadă scurtă pentru a o … disciplina; (2)

– ianuarie 2007: Jennifer Strange (28 de ani, mamă a trei copii) din Rancho Cordova, California, e găsită moartă în casă de mama ei la cîteva ore după ce a încercat să cîştige o consolă Nintendo Wii la un concurs radio care presupunea să bei cît mai multă apă fără să o dai afară; (3)

– noiembrie 2008: Jacqueline Henson, o englezoaică de 40 de ani, moare în urma ingestiei a 4 (patru) litri de apă în mai puţin de două ore, ca parte a dietei LighterLife; (4)

– mai 2013: Luana Priscyla Fernandes Soares, o tînără braziliană de 21 de ani, moare în urma unui concurs radio în care grupul ei a băut 54 de litri de apă cu Yerba Mate (o plantă sud-americană din care se prepară un fel de ceai), o medie de 5,4 litri de persoană. (5)

Iată aşadar că, dacă temutul cancer are nevoie de cîţiva ani buni pentru a ne veni de hac, “inofensiva” apă, bine dozată, nu are nevoie decît de cîteva ore. O realitate de care, în treacăt fie spus, mioriticul nostru Consiliu Naţional al Audiovizualului se pare că nu are habar, de vreme ce îndemnul “Pentru o viaţă sănătoasă beţi zilnic minimum doi litri de apă” zburdă liber, în direct şi la ore de vîrf, pe toate micile ecrane ale patriei.

Minimum, poate (deşi nu ştiu ce pot înţelege doi oameni oarecum diferiţi – să zicem, unul de 50 şi altul de 150 de kilo – din acest îndemn).

Pe cînd însă şi un maximum?

Referințe:

  1. “Care Faulted In the Death Of Warhol”. NYT. Accesat la 24.03.2014.
  2. Cassandra Killpack – Victim of Attachment Therapy. Accesat  la 24.03.2014. 
  3. Family of mother who died after drinking seven litres of water in radio contest for Nintendo Wii awarded £10m. Accesat la 24.03.2014.

  4. Water diet death: Jacqueline Henson’s sister Pauline hits out at LighterLife. Accesat la 24.03.2014.
  5. Jovem morre após competição que premia grupo que toma mais tereré. Accesat la 24.03.2014.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 thoughts on “să mori din … apă chioară