paradox cu antioxidanți 2


image

Antioxidanți la alegere (foto: http://www.cytoplan.co.uk)

Socoteala din tîrg nu se potrivește cu cea de-acasă, ne tot spun ăi bătrîni. Or fi știind ei ceva. Dar hai să vedem bunăoară cum se aplică povața asta într-o situație concretă și, pe deasupra, de mare interes pentru noi toți.

Umblă așadar vorba prin tîrg cum că antioxidanții ar fi benefici pentru sănătatea noastră, protejîndu-ne de felurite boli printre care și cancer. Drept pentru care tot felul de negustori ne îmbie să-i cumpărăm de pe tarabele lor pline cu … suplimente alimentare (păi da, suplimente, că alimentele pure și simple sînt ieftine și nu aduc profit – dar asta e o altă gîscă-n altă traistă). Suplimente, ziceam, din care ne îndeamnă să înghițim cît mai mult, potrivit credinței populare că “ce e bun trebuie să fie mult“.

Or, noi știm deja că nici vitaminele, oricît de vitale ar fi ele pentru buna noastră funcționare, nu sînt chiar inofensive. Ca să nu mai vorbim de banala apă care, abuzată, își poate da și ea în petec, ba încă rău de tot.

Ca să n-o mai lungesc, un studiu recent mai pune o cărămidă solidă la temelia … cumpătării. Zice studiul că antioxidanții pot crește riscul unui cancer de plămîni la populațiile expuse (și sînt citați aici fumătorii). Cum ar veni, dac-ai apucat-o deja pe un drum greșit, degeaba mai dai bice la cai. Că nu faci decît să grăbești deznodămîntul.

Eu zic că e de bun simț. Iar cei care, ajunși acasă cu miraculoasele, salvatoarele suplimente, obțin efecte inverse celor propovăduite prin tîrg, ar face bine să mai aplece puțin urechea la ce ne spun bătrînii.

Că nu costă. Și nici nu doare.

Nota bene: Ceva (poate bunul simț?) mă face să cred că cele de mai sus nu se aplică antioxidanților naturali din fructe și legume. Dar eu nu sînt cercetător. Și nici destul de bătrîn nu sînt, încă …

(Informație culeasă de pe Xinhua online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “paradox cu antioxidanți

  • arakelian

    pe birou, am un mar si 4 portocale ( au fo mai multe, dar tot rontzai de dimineata).
    Dar cea mai buna vitamina consumata astazi a venit din mucenicii care i-am facut aseara. Nu ii apreciaza prea mult strainii astia…