înțepătoarea problemă a vaccinării 14


Albina Didina (foto: www.dreamatico.com)

Albina Didina (foto: www.dreamatico.com)

– piesă laxă în două acte și cîteva dileme –

(pricinuită de un dezesperat, cvasi-irațional apel pro-vaccinare slobozit relativ recent în măruntaiele internetului de o remarcabilă tastatură a jurnalismului conjectural-oportunist dîmbovițean)

motto (imaginar): Didina: – Bibicule, ne înțepăm și noi un pic?

actul I – un intermezzo ca din partea auctoarei

(cîteva fraze care nu au mai încăput în articol, dar care transpar cu putere printre rînduri):

“carevasăzică, am vorbit cu un medic!

e un început, orișicît
… ăăă … specialitatea? neprecizată (dar un medic e, nu-i așa, cum ar veni, tot un medic)
el, medicul, unicul, mi-a spus că vaccinarea e bună

a, să nu uit!
la întoarcere (de la medic), mi-am făcut drum pe la școala de logică și am încercat o clanță; nici o șansă, era închis și încuiat, Firea-ar!

de nervi, am făcut acasă rapid un curs (parțial) de logică online și am primit acces instant în comunitatea logicienilor internauți

e tot ce aveam nevoie, acum mă simt complet pregătită să-mi dau cu părerea și pe ogorul ăsta …
doar sînt jurnalistă cu ștate vechi, ce tridentul lui Poseidon?”

***

actul II – unde începe intervenția propriu-zisă a subsemnatului

care, chiar dacă mi-am tocit coatele prin școala de medicină, nu mă consider vreun mare inițiat în tainele dumneaei

și cu logica, la o adică, nu pot susține că sînt chiar la cataramă (poate, cel mult, vreun chibiț la nivel de olimpiadă, faza pe județ);

cascadoria fără parașută pe care o face donșoara copywriter-blondă-aficionadă-instagramist-jumpistă direct în spinoasa problemă a vaccinării fără frontiere îmi trimite însă furnici printre degetele cu care bat clape-clape, drept pentru care mă bag și eu în vorba ceea:

1) libertatea mea (de a nu mă vaccina) este sau nu este egală cu libertatea ta (de viceversa)? din această dilemă nu putem ieși, am zis!

2) libertatea mea (iarăși, de a nu mă vaccina) e garantată, printre altele, de o broșurică intitulată Constituția României, care spune negru pe alb că pot dispune liber de corpul meu; dacă asta nu e ajuns, Declaraţia universală a drepturilor omului stabileşte în art. 3 că „orice om are dreptul la viaţă, libertate şi la inviolabilitatea persoanei”; (în paranteză fie spus, este principiul pe baza căruia mișcarea feministă a obținut legiferarea dreptului la avort, deși nimeni nu pare să se preocupe cum rămîne cu dreptul la propriul corp al copilului astfel sacrificat – asta dacă tot ne dorim ferm ancorați pe tărîmul logicii); poate de aceea vaccinarea nu este obligatorie (da, ați citit bine, nici în România vaccinarea, în ciuda percepției publice perfid manipulate de anti-apostolii pro-vaccinării, nu e impusă prin lege) în mai toate statele civilizate (inclusiv în SUA, unde altfel se mănîncă vaccin pe pîine);

3) adevărat, constituția introduce limitări ale dreptului meu la inviolabilitate, condiția fiind ca exercitarea acestuia să nu încalce drepturile și libertățile altor persoane; pentru cazul în speță situația e după cum urmează: ultima dată cînd am verificat prin tomurile de boli infecțioase, acestea (bolile) erau cauzate de bacterii și virusuri; prin urmare, dacă eu aleg să nu mă vaccinez și totuși mă infectez, sînt doar o victimă a virusului/bacteriei, ca și cel care alege să se vaccineze și, de asemenea și în ciuda “științei” medicale, face și el boala; însă doar eu sînt pedepsit, repet, pentru ceva ce nu mi se poate imputa; dacă asta nu e – logic, cum ar veni – discriminare, atunci să-i spună altcineva pe nume;

4) poate cineva să prevadă cu certitudine că eu mă voi îmbolnăvi de o anume boală pentru care mi se impune vaccinarea? pe ce bază? dacă eu mă aflu – statistic vorbind – printre cei care nu vor face boala chiar în lipsa vaccinării, cine e responsabil pentru faptul că am fost supus unei proceduri inutile, respectiv unui risc nejustificat pentru sănătatea mea? iată – vorba cațavencilor – o flotare logică, combinată – adăugirea mea – cu un șpagat al raționamentului de-ți stă mintea-n loc, nu alta!

5) dacă fac vaccinarea și vaccinul nu “prinde”, se repetă întrebările de la punctul anterior;

6) dacă cel care alege să se vaccineze e protejat de boală, de ce mai trebuie el ferit de naivul de mine care aleg să nu mă înțep? nu ar fi mai logic să fie invers? mai departe, ni se spune că vaccinarea, chiar dacă nu ne protejează totalmente de boală, în cel mai rău caz ne asigură o formă mai ușoară – păi dacă e mai ușoară decît forma naturală, de ce s-ar speria cel vaccinat? și, cireașa de pe tort: dacă cel vaccinat face boala – chiar și o formă ușoară – înseamnă că el devine la rîndul lui contagios pe durata bolii, ceea ce invalidează argumentul suprem al interesului public, respectiv controlul unei posibile epidemii; ți se suie mintea pe bigudiuri, nu alta!

7) fapte (nu știu dacă logice sau nelogice): 1) România e țara cu una dintre cele mai mari (dacă nu cea mai mare) rate de vaccinare anti-tuberculoză (cu efectele adverse de rigoare); 2) România, între statele UE, e țara cu cea mai ridicată rată de tuberculoză; iată ceea ce eu aș numi o adevărată cacofonie logică; asta în condițiile în care chiar specialiștii îl consideră un vaccin cel puțin dubios (spre pildă, un studiu desfășurat în India pe durata a 15 ani a evidențiat o protecție egală cu … zero);

ar mai fi multe “logicalități” de înșirat, dar cred că e suficient; închei prin a observa că autoarea articolului cade cu grație în propria capcană: îi șmotruiește bine pe cei care se bagă în seamă fără patalama în timp ce domnia sa face exact același lucru (asta dacă nu cumva, potrivit vreunei logici mai avansate, o simplă discuție cu un medic ține locul unei diplome);

în final îi promit cu drag autoarei – ca între logicieni amatori – că dacă, prin nu știu ce combinație divin-probabilistică, ajungem în vreun fel de contact, îi dezvălui logica potrivit căreia se rujează femeile; iar ca bonus, îi pot explica (cu argumente de logică medicală, că tot sîntem aproape colegi) motivul real pentru care cei vaccinați trebuie protejați de cei nevaccinați (și nu viceversa);

ps: iar acum între noi doi, Corina: cum trăiești cu gîndul că, prin poziția pe care o susții, poți contribui, fie și indirect, la o eventuală epidemie de autism? îți asumi această responsabilitate?

și o întrebare întrebătoare (vorba unei alte “celebrități” media) pentru conștiința ta “jumpistă”: tema articolului ți-a venit de la sine sau ți-a fost sugerată?

morala? vax albina!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 thoughts on “înțepătoarea problemă a vaccinării

 • arakelian

  off topic: vax albina e astazi la pensie are un blog unde scrie despre cartile faine ce le citeste.

  on topic: aceeasi dilema, fiind intr-o tara cu un vaccin obligatoriu: polio.
  Ca o remarca de la un doctor pneumolog, pacientii vazuti de el cu TBC sunt toti vaccinati, de 2-3 ori. Mai ciudat este ca Danemarca nu foloseste vaccinul dar ni -l vinde noua. Danemarca, tara unde este un scandal cu efectele neurologice adverse de la gardasil, au si spitale pt identificare si analiza a problemei ( e un documentar pe youtube).

  Cat despre efectele vaccinurilor, citisem acum cateva luni ca cei vaccinati pot imprastia virusii aia. Ok, sa ii imprastie, dar daca ar fi virusi activi, toti cei nevaccinati ar pica pe rupte. Ei bine, nu e asa. Jama a studiat asta: http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleID=1558057#qundefined – concluzia o tragi singur, pt ca la ei nu au scos-o clar, dar din grafice eu vad ca acei copii nevaccinati sau cu vaccinuri facute cat mai tarziu posibil au ajuns cu 20-30 % mai rar la spital – o mica dovada americana a minunatei sanatati a celor nevaccinati.
  Ca o remarca, acum 4 ani am cunoscut o americanca ce nu si-a vaccinat copiii. A spus ca nu a cumparat nimic de la farmacie pt ei pt ca nu a avut nevoie. Imi venea sa mor de invidie cand stiu cati bani am dat si nopti pe la urgente…. apoi am inteles de ce: nu ne vaccinarea e minunea ei, ci ca e caaaalma, senina, are rabdare cu copiii, sta mult afara cu ei, daca ii vedea obositi/agitati nu ducea fata la gradi pt o zi, alaptat, la 15 gr in pantaloni scurti si nu caciula etc etc . Acum au plecat dar a mai zis ca e o grupa mare de americani ce nu vaccineaza si nu iau medicamente/suplimente etc – ce se promoveaza in presa e evident marketing.
  Am invatat mult de la ei, de 4 ani farmaciile ma vad rar.

     • doctorul Post author

      K@ arakelian: așadar mai avem o șansă, cam un sfert dintre noi :-); un tip are o alergie la trandafiri, e atît de sensibil încît simpla vedere a unei roze pe scenă în timpul vizionării unei piese de teatru îi declanșează o reacție puternică; bineînțeles că are un doctor foarte priceput, de care se ține foarte aproape; într-o bună zi merge la cabinet și înlemnește: pe o măsuță un buchet întreg de … trandafiri; simte că se sufocă instantaneu, se ambalează major – bine, doctore, nu-mi cunoști problema? Trandafirii erau de fapt de hîrtie, iar “problema” era doar în capul lui; povestea e reală și e istorisită de Thierry Janssen, medic, în cartea lui “Soluția interioară”; carevasăzică, mai ușor cu alergia pe trepte, că e șubrede …

 • arakelian

  uite ceva de studiat https://www.youtube.com/watch?v=95ovIJ3dsNk

  Cat despre alergii, am teste de sange si de piele confirmate. Nu stiu insa care e rata de fals rezultat pozitiv sau negativ….
  Cifrele proaste sunt date de medicul belgian, el spune ca de cand cu mineritul intensiv in anii 1950 zona s-a confruntat cu o grava crestere la alergii…. nu am mai verificat, stie el ce stie, doar de peste 4 ani a reusit sa ne convinga sa imbunatatim ritmul de viata si uite ca nu mai facui nicio raceala in casa.