O nouă știre din ciclul “mai tăiem un pic pe ici, pe colo, prin părțile neesențiale” și-a făcut loc zilele trecute prin pagini de media.
Zice că cercetătorii americani au dovedit că extirparea polipilor precanceroși (sau adenoame) prin colonoscopie ar reduce la jumătate numărul de decese prin cancer de colon.
Astfel, după sîni și prepuț mai trecem pe listă o bucată din corp pe care trebuie să o tăiem preventiv. De data asta mațul gros, iar mai apoi … cine mai știe? Nu de alta, dar să nu mai aibă cancerul de ce să se mai agațe.
Cu alte cuvinte, dacă tot nu putem să vindecăm, atunci măcar să tăiem. Iar în acest fel vom ajunge, poate, să scăpăm și noi de cancer. Nu știu însă ce va mai rămîne din noi ca să sărbătorească victoria.
O victorie à la Pirus, după cum se arată.
(preluare integră de pe Xinhua online)
Pingback: încă o genă identificată … degeaba | tot ce (nu) ai vrut să știi …
nu am inteles pana acum ce sunt acesti polipi. Cunosc o pers. care a facut cateva interventii ginecologice, pt ca ii reapareau, si la un moment dat un dr i-a recomandat operatie clasica si scos uterul. Ea a refuzat, si gasit alt dr care i-a schimbat tehnica (cred ca si cauterizare). Dar ea avea simptome si viata deteriorata.
De ce apar polipii? cand se decide interventia pe ei? cand exista declick-ul si isi modifica comportamentul?
@arakelian: polipii sînt formațiuni de țesut relativ normal care cresc mai mult decît ar fi cazul, precum un deget într-o mănușă (degetul e țesutul conjunctiv de dedesubt, iar mănușa stratul epitelial care îmbracă orice organ cavitar); organul cavitar respectiv capătă aspect de peșteră, cu stalactite și stalagmite; fiind fragili, polipii sînt expuși la tot felul de traume, de unde și riscul de a evolua la un moment dat malign, iar de aici și recomandarea de a fi extirpați/cauterizați preventiv; ideea e că în acest fel se adresează – încă o dată – simptomul și nu cauza unei condiții sau, mai degrabă, a unui dezechilibru de sănătate; sper că ți-am răspuns la întrebare (iar dacă nu, insistă), cele bune.
Pingback: cui i-e frică de cancer? | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: mastectomia declanșează isteria | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: o lume nebună, nebună, nebună | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: Angelina versus medicina | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: medicină cu (des)cîntec (II) | despre cancer