Celebrii cercetători englezi ne mai aruncă zilele astea, de dincolo de Canalul Mînecii, o dilemă. De data asta însă una de grup. Sau, şi mai exact (şi, implicit, mai dramatic), de specie.
Noroc lui Homo Sapiens că, bine ancorat deja în poziția bipedă care l-a consacrat, poate cel puțin să se scarpine fără probleme după ceafă pînă se dumireşte încotro s-o apuce.
Ce-au mai inventat de data asta şugubeții? Păi, intrigați probabil de înclinarea tot mai vertiginoasă a omului înțelept înspre o alimentație sănătoasă (ştiți voi, mai multe legume şi fructe şi mai puțină carne şi produse lactate), au făcut cîteva calcule. În urma cărora s-au ales cu o eroare de mai să nu le încapă pe ecranul calculatoarelor.
Pasămite, dacă toți oamenii de pe Planeta Albastră ar începe dintr-o dată să respecte cu strictețe recomandările unei vieți ca după cartea naturii, eficientul motor al economiei mondiale ar începe imediat să tuşească şi să icnească, cuprins de gripă. Pentru că acesta – motorul adică – a fost pur şi simplu construit anapoda, fiind proiectat să funcționeze mai ales cu carne şi cu lapte (dar şi cu cola, alcool, tutun şi încă alți combustibili, la fel de excentrici).
Ca să ne facem o idee cam pe unde sîntem, studioşii respectivi ne aruncă în acelaşi pachet şi o cifră: 70,000 este numărul de oameni ale căror decese (prin boli cardio-vasculare sau cancer) ar putea fi prevenite, şi asta doar în Marea Britanie. Iar dacă ne gîndim şi la banii economisiți cu îngrijirea medicală (20 de miliarde de lire sterline sau 41,5 de miliarde de dolari), parcă-parcă.
Prevenitori şi precauți, cercetătorii respectivi au ataşat la colet şi un mesaj cum că ei nu sugerează nimănui să renunțe la o dietă corectă, atîta doar că vor să-i avertizeze pe oameni asupra consecințelor nedorite la care se expun (că deh, multinaționalele veghează şi ele).
Acum, că ei s-au spălat frumuşel pe mîini ca să nu supere nici varza, dar nici capra, ne lasă tot pe noi cu dilema:
Mîncăm ca să trăim sau trăim ca să mîncăm?
(coletul, expediat de către publicația The Lancet, a fost deschis în paginile publicației singaporene Straits Times, fiindu-ne trimis apoi ramburs de omniprezentul Daniel).
vorbind strict economic, e cum zic ei. imagineaza-ti ca toata industria fast-food se opreste. sunt mii, daca nu milioane de joburi in pericol. clar, totul a fost gandit ca sa nu mai existe scapare. lobby-stii au stiut ei ce fac. marea conspiratie mondiala? poate. desi cred ca este mai degraba marea lacomie, sau marea prostie mondiala…
La cum vad ca mananca cetatenii prin preajma mea, nu-mi fac absolut nicio grija ca sa va prabusi economia mondiala.
Asta seara am mancat la restaurant si, pentru ca am cerut doar o salata, am fost privita cu un amestec de condescendenta si mila si de prieteni si de chelneri 😀
ah, da, clar! sa vrea cineva sa o prabuseasca si nu va reusi :D. hihi, parca si aud soapte la restaurnat “ia uite-o si p-asta, de ce a mai venit la restaurant daca n-are bani sa manance ca lumea?! ocupa locul degeaba pentru o salata” 😀
@Zazuza: rîzi tu rîzi, dar și tu ești amenințată, cu rețetele tale; vei ajunge să fii citită ca o curiozitate, vezi bine.
LOL, mie mi-a placut mereu sa fiu mai ciudata si mai underground asa 😀
@Zazuza: ca celor mai mulți dintre noi, nu-ți face probleme.
@arcadia: probabil că nu înțeleg de ce nu vrei să dai și tu o mînă de ajutor ca să ieșim mai repede din criză; cu sănătatea mai vedem noi după aceea, că doar o să avem bani destui ca să ne căutăm pe la doctori, nu-i așa? toată lumea mulțumită …
Nici eu nu duc grija marilor companii de fast food. Au știut să creeze dependența necesară.
Pe de altă parte, dacă ne apucăm de verdețuri, o avea planeta resursele necesare ca să ne susțină opțiunea?!
@silavaracald: planeta ar avea cred, ideea e să nu-i cerem noi mai mult decît poate ea să ne dea (așa cum avem obiceiul în toate cele, dealtfel).
pff, s-a dat publicitatii aici un studiu, cam acum vreo doua saptamani, ca se pare ca pana in 20 de ani sau ceva de genu’, vom avea nevoie de inca trei planete Pamant ca sa ne satisfacem nevoile de resurse…
@Zazuza: păi la ce burți avem, normal că ne trebuie mult ca să le umplem; poate îmi trimiți și mie informația, dacă o poți regăsi; îți mulțumesc anticipat, cele bune.
Pingback: polimedia.us/fain/
Pingback: o dulceață de copii | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: sindromul metabolic (foarte pe scurt) | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: coana Europa față cu obezitatea | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: cel mai mare importator de cancer | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: farmecul discret al paleoliticului | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: cancerul de uter vine tare din urmă | tot ce (nu) ai vrut să știi …