vine de se leagă


Ea ştie (foto: www.sheknows.com)

Dacă veştile bune nu prea au obiceiul să se înghesuie, e un lucru unanim recunoscut că cele rele nu au deloc această problemă. De parcă s-ar chema una pe alta.

Cînd vine de pildă vorba despre numărul bolnavilor de cancer, România stă, oficial şi teoretic, bine. Asta pentru că ultima statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne situează pe locul 47 din 50 (cu 205 români din 100.000 care contractează această boală, în oricare dintre formele ei).

Însă cam atît cu entuziasmul, ne atenționează cei care mai au obiceiul să privească şi prin spatele cifrelor. Pentru că, spun medicii oncologi, numărul bolnavilor de cancer din țara noastră ar putea creşte semnificativ (se estimează de exemplu că numărul de cazuri nou diagnosticate a crescut de la circa 40.000 în anul 1994 la aproximativ 68.000 în 2011).

Cum de se întîmplă una ca asta? Păi medicii spun că de vină e … sistemul.

În caz că nu ştiați, în țara mioriței cancerul este descoperit de regulă în stadii avansate. Ceea ce, pe de o parte, “rotunjeşte” binişor costurile tratamentelor. Iar pe de alta mai şi scade speranţa de viaţă (respectiv şansele de vindecare).

Colac peste pupăză, spitalele sînt insuficient finanțate (asta dacă nu sînt desființate de-a dreptul), în timp ce pacienții sînt puşi pe drumuri pentru a-şi obține medicamentele. Iar ca să pună capac la toate, registrul naţional de cancer (care ar trebui să furnizeze date exacte privind incidenţa, prevalenţa si mortalitatea acestei boli) este sublim – vorba lui nenea Iancu – dar lipseşte cu desăvîrşire.

Cu registru sau fără, se pare că principalele cauze de deces prin tumori maligne la români sînt cancerul gastric (de stomac), cancerul colorectal, cancerul pulmonar, cancerul de sîn, cel de col uterin (cervical) şi cancerul de prostată.

În plus, cu registru sau fără, toate sînt în continuă creştere.

(ştire repovestită după Antena 3 online)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *