fumați, fumați, fumați 6


Un îndemn mai puternic se pare decît celebrul “Învățați! Învățați! Învățați!”. În orice caz mai apelant. Pentru că are de departe mai mult succes la adolescenți şi tineri.

Dar de ce nu ar avea succes într-o țară în care bacul se ia în turmă iar diplomele de licență se vînd pe internet. Țigările sînt ieftine, contrabanda înfloritoare, să tot fumezi. Teoretic în spații publice închise fumatul e interzis, dar nimeni nu pare să se sinchisească de asta.

Eram la un moment dat în zona de restaurante dintr-un mare complex comercial. Aproape toate mesele ocupate, majoritatea de către tineri sau foarte tineri. Aproape că nu exista masă la care să nu fumeze măcar o persoană. Inutil să mai spun că era un spațiu în care fumatul nu era permis. Peste tot erau la vedere semne care anunțau interdicția, toate în limba română. Nimeni însă nu părea să le ia în seamă, nici măcar cei care ar fi trebuit să vegheze la respectarea acestui lucru.

Scrumieră anti-fumat (www.wikipedia.org)

Am întrebat o tînără de ce fumează într-un spațiu unde fumatul este interzis. După o scurtissimă perioadă de derută mi-a spus senină că toată lumea de acolo fumează. Am încercat clasica paralelă “dacă cineva îți spune să te arunci de la etajul zece …”, dar nu am atins nici o coardă sensibilă şi am renunțat.

Am găsit apoi o angajată (tot foarte tînără) care fuma tot foarte relaxată şi am repetat scena. Cu acelaşi rezultat, bineînțeles. Nici măcar nu a tresărit, însă cel puțin mi-a confirmat zîmbind că am dreptate. Ar trebui să nu se fumeze, însă “dacă toată lumea …”.

Este foarte greu într-adevăr pentru un adolescent să nu se apuce de fumat atunci cînd “toată lumea …”.

E o mică problemă însă. Cancerul atacă individual.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “fumați, fumați, fumați