născut pentru a fuma


Puiu' mamii, vrei o țigară? (www.renunta-la-fumat.com)

Am tot insistat pe “binefacerile” fumatului. De care fiecare dintre noi poate alege să se “bucure”, în virtutea dreptului la liberul arbitru.

Invers, cei care nu savurează deliciile fumatului au opțiunea – chiar dacă un pic mai dificilă – să îşi păstreze plămînii cît de cît mai curați. O misiune mai grea în acest sens au copiii cu părinți fumători, însă cumva-cumva se pot şi ei descurca, la o adică.

Problema cu adevărat dramatică apare la un copil care nu s-a născut încă. Acestuia îi este cu adevărat imposibil să se apere, pentru că el trăieşte numai datorită cordonului ombilical cu care este legat de mama lui. Prin care primeşte fără împotrivire tot ce îi oferă aceasta. Inclusiv, în multe cazuri, nicotină.

Urmarea? Copilul în cauză primeşte o cantitate mai mică de sînge (deci inclusiv de hrană şi de oxigen) deoarece vasele sanguine ale unei gravide care fumează se îngustează. Pe cale de consecință, copilul are toate “şansele” (spun totuşi şanse pentru un astfel de copil are un risc destul de mare să nu se mai nască deloc) să se nască prematur, cu o greutate mai mică decît cea normală şi cu plămîni insuficient dezvoltați. Şi să fie deci predispus la fel de fel de boli, în special din sfera respiratorie: astm bronşic sever, bronşite, pneumonii şi multe asemenea.

Ce-ar fi dacă ...? (www.quitsmokingpregnancy.info)

Oricît de grav ar părea, asta nu e încă totul. Acest copil se naşte după 9 luni în care a fumat cot la cot cu viitoarea lui mamă. El are deja nicotina în sînge şi, în mediul familial în care va fi crescut în continuare – predictibil înconjurat de fumători – are toate premizele pentru a ajunge la rîndul lui unul dintre ei. Cu toate riscurile care decurg de aici, inclusiv acela de a fi diagnosticat la un moment dat al vieții cu cancer.

Iar acum e momentul, cu riscul de a deveni agasant, pentru a pune din nou placa: cancer de plămînicancer de cap şi gîtcancer de colcancer de pancreas; cancer de rinichi; cancer de stomac; cancer de vezică urinară; cancer de colon.

Repetitio mater studiorum est.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 thoughts on “născut pentru a fuma