dragonul se întoarce


Ambiguu (http://english.pravda.ru)

Dar  nu ca să lovească din nou, precum în filmele americane de succes (era să scriu “proaste”, însă am evitat în ultima clipă). Este vorba despre o ştire care ne par(avion)vine de la cercetătorii din Taiwan (tot un dragon, dar mai mititel).

Care cercetători, chiar dacă nu se compară cu mult mai celebrii lor colegi englezi, cercetează şi ei. Astfel au ajuns la o concluzie, pe jumătate bună şi pe jumătate rea.

Jumătatea rea e – nu că ar fi o mare surpriză – că nicotina poate determina apariția şi dezvoltarea cancerului de sîn. Celule sănătoase tratate în laborator cu nicotină au început să dezvolte caracteristici de malignitate. Viceversa, după reducerea cantității de nicotină la care au fost celulele expuse, ritmul de creştere a tumorilor a scăzut. Ca urmare, nicotina a fost trecută rapid pe lista de substanțe cancerigene prezente în tutun, alături de alte vreo 60 de surate. Iar noi mai trecem o liniuță pe răboj în dreptul formelor de cancer pentru care fumatul este clar dovedit ca factor de risc.

Jumătatea bună e – nu că mi-aş face vreo iluzie – că adoratorii zeului Nicot au încă un motiv (dacă mai era nevoie) să se lase de fumat. Şi nu trebuie să ne uităm prea mult în jur ca să vedem cît sînt de mulți: bărbați care se afumă pentru că aşa se simt mai macho, dar şi femei care sorb la țigară doar ca să fie egalele bărbaților lor; tineri care “beau tutun” din spirit de frondă, dar şi copii care înghit fum pe lîngă părinți pentru că nu au încotro (asta dacă nu sînt chiar părinții cei care le pun țigara în gură). În sfîrşit şi cel mai trist, copiii încă nenăscuți ce primesc nicotina odată cu hrana, chiar de la mamele lor.

Aşadar, cercetătorii au cercetat pentru noi. Şi ne-au pus la dispoziție o informație care în sine e neutră, nici bună, nici rea.

Depinde doar de noi cum o folosim.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 thoughts on “dragonul se întoarce