e fantastic, e doar plastic 8


Plastic jur-împrejur (foto: www.wikipedia.org)

Doar plastic (foto: http://english.pravda.ru)

Dacă ieri am vorbit despre cum preparăm o mîncare bună, haideți astăzi să vedem în ce anume o preparăm, pentru ca ea să fie şi sănătoasă.

Bunicile noastre primeau printre altele ca zestre – ce vremuri – un set de argintărie, eventual cu blazonul unui orfevrar de renume (deh, obiceiuri mic burgheze, fasoane de capitalism decadent).

Mamele noastre, crescute în spiritul unui socialism angajant şi uniformizant, se mulțumeau cu ceva inoxărie standard, cu ştanța vreunei fabrici aproape invariabil numită Oțelul Roşu.

Surorile  şi fiicele noastre, mă tem, vor trebui să se mulțumească doar cu nişte plasticăraie ieftină, cumpărată de la buticul din colț şi turnată pe la vreo presă dintr-o curte aflată la două străzi distanță.

Lăsînd gluma la o parte, ceva se întîmplă aici. O fi poate evoluție în numele progresului, asta însă nu înseamnă că ea vine şi fără nişte costuri pentru noi, iubitorii de modernitate. Căci se pare că tacîmurile, ustensilele şi vasele de plastic pe care le folosim zilnic la bucătărie nu sînt chiar atît de inofensive pe cît ne închipuim. Asta deoarece, încălzite la cuptorul cu microunde sau în contact cu apa fiartă sau cu mîncarea fierbinte, pot elibera substanțe toxice care favorizează diverse boli, printre care diabet, obezitate şi cancer.

Una dintre aceste substanțe este bisfenolul A (BPA), cu care ne-am noi mai întîlnit dealtfel pe aici. E adevărat că la capitolul conserve, însă se pare că nu se dezminte nici la secțiunea plastic. Unde “punctează” la fel de “eficient” în cazul celor mai frecvente două tipuri de cancer: cancer de sîn la femei şi cancer de prostată la bărbați.

O altă substanță aflată pe lista neagră a plasticului de toate culorile este dietil-hexil ftalatul (DEHP), cel mai folosit ingredient în binecunoscutul PVC (şi, drept urmare, în numeroase materiale şi dispozitive cu uz medical), care a fost dealtfel interzis în Uniunea Europeană. Tot la capitolul PVC ne lovim şi de clorura de vinil, substanță recunoscută deja de către Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului (de pe lîngă Organizația Mondială a Sănătății) drept un carcinogen uman.

Asta înseamnă că ar trebui să ne facem griji? Şi dacă da, cînd?

Eu cred că ar cam trebui să ne îngrijorăm măcar un pic dacă:

Pînă şi mîncarea ... (foto: www.wikipedia.org)

– ne hrănim copilul cu tacîmuri sau din recipiente (sticle, farfurii sau căni) care conțin material plastic, indiferent de temperatura mîncării sau băuturii pregătite;

– ne preparăm ceaiul sau cafeaua cu apă fierbinte (de la cuptorul cu microunde sau de la dozatorul de apă) în căni sau pahare de plastic;

– ne încălzim mîncarea (acasă sau la birou) în recipiente de plastic, sau o primim ca atare de la firma de catering;

ne plac mititeii care poposesc sfîrîind de pe grătar direct în farfuria de plastic, chiar lîngă furculița de plastic cu care vor fi „savurați”.

Şi mai sînt fără îndoială destui de “dacă”, aşa încît puteți completa şi singuri lista.

(avertisment preluat de pe ediția online a celebrului – pentru unii dintre noi – ziar Pravda, acum într-o nouă prezentare, de care veți fi cu siguranță uimiți.)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 thoughts on “e fantastic, e doar plastic

    • doctorul

      @incertitudini: nu vreau să sperii pe nimeni, m-ar bucura însă dacă oamenii ar începe să-şi pună întrebări şi ar deveni un pic mai atenți cu viața lor; cineva mă “certa” zilele trecute pentru faptul că scriu doar despre ce nu trebuie făcut, că nu am recomandări pozitive; mă gîndesc însă că oamenii trebuie să aibă deplina libertate de a alege (iar nu să o fac eu sau oricine altcineva pentru ei) atîta timp cît este bine informat; nu vreau să mă transform într-n guru care să le dea oamenilor reguli de viață; în schimb îmi pot folosi cunoştințele pentru a le atrage atenția asupra unor lucruri de care, poate, ar vrea să țină cont în ceea ce fac; cu speranța că nu am fost prea alambicat în micul meu discurs, îți doresc să ai parte în fiecare zi de cea mai bună cafea; cele bune.

  • Zazuza

    cu ocazia asta mi-ai adus aminte ca vreau de mult sa scriu o postare despre cat de important e – in opinia mea – recipientul din care mananci sau bei. eu voiam sa ma refer numai la gust, dar se pare ca si componenta sanatate e foarte importanta.

    • doctorul

      @Zazuza: chinezii simpli, în înțelepciunea lor, folosesc se pare doar porțelan sau metal (mult mai rar însă); ei spun că pînă şi metalul alterează gustul mîncării şi, oricît ar fi de săraci, un vas-două de porțelan tot au prin bojdeucă (bine, acolo nici nu sînt atît de scumpe, sînt precum oalele de lut de la noi); nu ştiu ce se mai întîmplă prin marile oraşe, probabil că pe-acolo sînt şi ei – în numele progresului şi al vitezei – invadați de plastic; noi să fim sănătoşi, s-auzim de bine.

  • tizul

    Muma, in copilaria mea de acu’ … un milion de ani, NU folosea vase de metal si plastic “ca NU sunt sanatoase, omoara vitaminele si strica gustu’ mancarii”. Email, portelan si ceramica… Acu’ citesc cum ca si pet-urile folosite la bere, suc & rest altereaza calitatea lichidelor ambalate.