cancer şi coplată


E o frenezie fără precedent în țara noastră.

Toți vor să ne bage mîna în buzunar. Şi nu, nu e vorba de mărunții hoți de buzunare de prin autobuze şi tramvaie. Ăia sînt başca.

E vorba de Măria-Sa, Statul Român. Mai exact, de Guvernul României, prin tentaculele sale obeze numite şi ministere, încărcate de ventuze paralizante botezate agenții. Care ne atacă în valuri, ca nu cumva să ne dezmeticim.

Au început în forță cu reduceri de salarii şi pensii, au continuat cu eliminarea subvențiilor pentru agricultori, au plusat cu mărirea prețului la gaze, iar mai nou au ajuns să impoziteze copiii.

În caz că nu ați observat, pînă aici a fost vorba doar de oameni sănătoşi. Ei bine, a venit şi rîndul celor bolnavi.

Prin grija Ministerului Sănătății, de la 1 iulie 2010 va fi introdus sistemul de coplată în sănătate. Care înseamnă că pentru fiecare serviciu medical (consultație sau analize) de care vom beneficia va trebui să plătim o cotă parte.

Pentru cei care nu ştiu încă, noi plătim deja o dată pentru aceste lucruri. Lună de lună, o parte semnificativă din veniturile noastre, respectiv contribuția pentru asigurări de sănătate, pleacă din buzunarul nostru undeva. Într-un fond care ar trebui să fie privat (pentru că se constituie din bani privați, de la noi şi de la angajatorii noştri): Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar trebui să administreze acest fond privat exclusiv în interesul asiguraților săi, adică a celor care au contribuit cu bani în speranța că vor beneficia la nevoie de servicii medicale de calitate.

Ei bine, lucrurile nu stau deloc aşa, pentru că acelaşi Stat şi-a băgat mai demult coada şi aici, trecînd acest fond la Bugetul de Stat. Consecința? Statul poate (şi chiar o face) să ia bani de aici cînd şi cum are chef. Sigur simțiți acest lucru de fiecare dată cînd trebuie să mergeți la medic sau să vă cumpărați medicamente.

Paul Gorka - Păianjeni cățărători (sursa: www.oncolink.org)

Acum Statul consideră că a venit timpul să mai plătim o dată pentru nişte servicii pe care oricum nu le vedem (e cam ca povestea cu autostrăzile, pe care le tot plătim dar pe care nu le vede nimeni).

Cît despre bolnavii de cancer, Statul ne promite că nu vor fi afectați. Atît serviciile medicale, cît şi medicamentele oncologice, vor fi exceptate.

Numai că promisiuni am tot avut în ultima vreme.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *