De data asta cu veşti (cel puțin în parte) bune.
Cu fiecare an sînt din ce în ce mai puțini oameni care mor din cauza cancerului, cel puțin în SUA. Americanii reuşesc să controleze această teribilă boală cu programe de prevenție eficiente şi cu tratamente din ce în ce mai bune, potrivit unui raport al Societății Americane de Cancer.
Şi asta nu de un an sau doi, ci de 20 de ani, răstimp în care au fost evitate mai mult de 767.000 de decese prin cancer. Trei sferturi de milion de oameni, trebuie să recunoaştem, e o cifră.
Pe un trend început în 1991 la bărbați şi în 1992 la femei, ratele de mortalitate au scăzut cu 21% bărbați şi cu 12% la femei. Reținem şi aceste două cifre şi trecem mai departe.
Unde găsim cu surprindere principalele cauze pentru această evoluție, aşa cum sînt ele citate în raport: renunțarea la fumat, tratamente mai bune şi o detecție timpurie a cazurilor de cancer.
Da, ați citit bine, renunțarea la fumat este citată ca primă cauză. Iar dacă vom privi cifrele, vom înțelege şi de ce. Astfel, în 2010 cei mai mulți dintre bărbații afectați de cancer vor muri de cancer de plămîni, cancer de prostată şi cancer de colon, în această ordine. În acelaşi an 2010, cele mai multe femei afectate de cancer vor muri de cancer de plămîni, cancer de sîn şi cancer de colon. Iar luate împreună, aceste patru tipuri de cancer vor fi responsabile pentru jumătate din numărul total de decese prin cancer. O altă cifră de ținut minte.
În sfîrşit, tot în 2010, cele mai multe cazuri nou diagnosticate vor fi la bărbați cele de cancer de prostată, cancer de plămîni şi cancer de colon, iar la femei cele de cancer de sîn, cancer de plămîni şi cancer de colon. În ambele situații însemnînd peste 50% din cazuri. Şi iată încă o cifră pentru reflecție.
După cum vedem, cancerul de plămîni “pierde” primul loc în clasament la ambele sexe. Ceea ce înseamnă că americanii nu numai că au învățat lecția cu fumatul, dar au şi reuşit să o pună în practică, spre binele lor.
Nu pot să nu mă gîndesc cîți oameni ar putea trăi mai mult (şi mai bine) dacă am renunța cu toții la fumat.
Riscă cineva o cifră?
Pingback: despre cancer în România | tot ce (nu) ai vrut să ştii …
Pingback: supraviețuitorii strîng rîndurile | tot ce (nu) ai vrut să ştii ...