căldură mare, monşer! 1


Să nu scoți un cîine afară din casă.

Un cîine poate că nu, dar un om parcă mai merge. De fapt nici nu trebuie să-l scoți, că iese el singur.

Spuneam ieri că, mînată de căldură, România (sau mă rog, cea mai mare parte a ei) se va muta probabil în acest sfîrşit de săptămînă la mare. Cu cățel, cu purcel, cu copil cu tot. De pe asfaltul încins din miez de oraş direct pe nisipul plajei peste care adie briza mării. Pentru o baie cu săruri în apa mării şi una cu vitamina D în razele soarelui.

După cum ne (re)cunoaştem, sîntem un popor dintr-o bucată. Ne dorim totul sau nimic, acum ori niciodată. O singură zi dacă ajungem la mare, musai trebuie să ne întoarcem acasă bronzați pentru tot restul anului. Vecinii, cunoscuții, prietenii, toți aşteaptă de la noi dovada că am fost în vacanță. Iar noi ne facem luntre şi punte să le-o oferim, chiar cu riscul de a ne face singuri rău.

Există o linie între uz şi abuz. Doar că la copii aceasta e întotdeauna mai subțire decît la adulți, cu deosebire atunci cînd vorbim despre sănătate.

Mary Cassatt - Copii pe plajă (www.artchive.com)

Să luăm spre pildă expunerea la soare. Cam toți părinții îşi lasă copiii la plajă complet în pielea goală pentru a beneficia din plin de razele soarelui. Iar apoi poftim de-i mai scoate din apă. Mulți dintre părinți nu îşi fac griji prea mari, pentru că, îşi închipuie ei, cît timp stau în apă copiii sînt mai protejați. Adevărul e taman pe dos, pentru că picăturile de apă de pe corpul lor acționează ca sute de mici lentile care potențează razele soarelui, făcîndu-le mai puternică acțiunea. Iar după a astfel de zi arsurile nici nu mai sînt de mirare. Însă în ciuda suferinței de moment, copiii, cu marea lor capacitate de refacere, îşi revin destul de repede şi totul este în scurt timp uitat.

Dar problemele abia de aici încep. Căci, cu cît aceste episoade de arsuri solare sînt mai serioase, mai numeroase şi apărute de la o vîrstă mai fragedă, cu atît riscul de a face cancer în cursul vieții este mai mare. Cancer de piele, iar în particular melanom malign.

Vorbim aici despre viitorul copiilor noştri. Un viitor care se află în mîinile noastre. Un viitor pe care sigur îl vrem mai bun.

Poate că vrem să luăm unele măsuri în acest sens.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “căldură mare, monşer!