să „goagăl” sau să „gugîl”? 1


Noogler, un nou googler (www.wikipedia.org)

Prietenul google împlineşte astăzi nişte anişori. Spre bucuria noastră a tuturor, care îi cerem ajutorul din ce în ce mai des. Fiecare pe limba lui.

Ştiu bunăoară un tip “care este” destul de haios şi care apelează la “pretenarul” lui “goagăl” ca să îl “rezolve” de fiecare dată cînd mai strînge cîte un “pachețel de problemuțe”. Cum ar fi, de exemplu, sofisticata conjugare a verbului “a fi”.

Mai ştiu unul, ceva mai agresiv, care după ce ne trimite mai întîi la origini, ne redirecționează gata fezandați către amicul “gugîl” (sau “gîl-gîl”, că nu mi-e chiar clar) ca să ne spună cum “Să trăiți bine!”. Pentru că el s-a încurcat teribil în butoane şi nu-i mai iese la căutări decît o criză teribilă de chelneri şi tinichigii.

Că îi spunem “goagăl”, că îi spunem “gugîl” sau oricum ne mai scapă fiecăruia cînd ni se limbă plimba-n gură făcînd pe anglo-americanii, el pe toți ne ascultă, pe toți ne înțelege şi la toți ne dă cîte ceva înapoi. După principiul “ce cauți, cam aia găseşti”.

De fiecare dată cînd mai postez un articol sau mai adaug o pagină pe acest blog eu unul îi mulțumesc în gînd pentru ajutor. Cum sînt sigur că o fac şi oamenii, tot mai mulți, care poposesc aici ca să afle despre o boală, despre un medic sau despre un tratament. Sînt oameni a căror viață a intrat într-un tunel, oameni pentru care timpul nu mai are răbdare. Oameni care au nevoie de tot ajutorul pe care noi ceilalți – inclusiv google – li-l putem oferi.

Din ziua în care s-a născut google a început să ne influențeze viața, pînă la punctul în care astăzi nu ne-o mai putem imagina fără el.

Să-i urăm aşadar, cu toții, “La mulți ani!”.

adăugire în 5 septembrie (pentru Marean): eu goagăl, tu goagăl, el goagăl; noi goagăl, voi goagăl, ei goagăl.

adăugire în 6 septembrie (pentru iubitorii de numere mari): numele google a apărut, din joacă, din googol, cuvînt care desemnează numărul format din cifra 1 urmată de 100 de zerouri; dacă vă propuneți să dați acestui număr vreun sens, aflați că cineva a estimat că numărul total de atomi din Univers nu e mai mare decît cel format din cifra 1 urmată de (doar) 80 de zerouri.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “să „goagăl” sau să „gugîl”?