prospecte sută la sută


La început a fost medicamentul (foto: www.wikipedia.org)

Pentru a ne menține sănătoşi (şi tineri şi frumoşi şi deştepți), noi oamenii am născocit de-a lungul timpului mii, poate chiar zeci de mii de medicamente. Pentru (mai) toate bolile şi condițiile medicale care se pot imagina.

Unele dintre aceste medicamente nu mai sînt (de mult) în uz, fie pentru că s-au dovedit periculoase prin efectele lor adverse, fie pentru că între timp au apărut variante superioare care le-au înlocuit pe cele vechi. Altele în schimb – precum aspirina, care a “sărit” bine de suta de ani de la sintetizare – au trecut proba timpului devenind un remediu comun, tot aşa precum numele lor comercial a devenit un substantiv comun (“Aspirin” a fost brandul sub care compania farmaceutică Bayer a vîndut pentru prima dată acidul acetilsalicilic, molecula pe care cu toții o cunoaştem astăzi ca aspirină).

O mică parte dintre aceste medicamente – din păcate însă din ce în ce mai multe, o dată cu răspîndirea acestei boli – au fost create pentru a trata cancerul. Iar pentru că ceea ce noi numim “cancer” este de fapt o boală extrem de complexă (sau poate, mai corect, un grup de boli), medicamentele destinate a o trata sînt deasemenea din cele mai diverse, unele dintre ele extrem de sofisticate.

În România sînt disponibile în jur de o sută de medicamente cu utilizare în oncologie. Unele dintre sînt terapii antineoplazice (molecule care au capacitatea de a distruge celulele maligne), în timp ce altele au doar un rol de suport, de ajutor pentru organismul în luptă cu boala.

Indiferent însă de rolul lor în protocolul terapeutic al bolii maligne, toate sînt medicamente extrem de puternice care trebuie administrate numai la recomandarea – şi sub supravegherea – unui medic oncolog. El (ea) singur(ă) poate găsi pentru noi cea mai bună combinație de medicamente care, în dozele potrivite, ne pot ajuta să învingem boala.

Ce putem face noi este să ne informăm cît mai în detaliu asupra a ceea ce înseamnă un astfel de tratament, cu beneficiile dar şi cu părțile lui negative. Din acest motiv am început astăzi să postez prospectele medicamentelor oncologice, deschizînd lista cu două dintre cele mai frecvent utilizate astfel de terapii, cu indicație în cancerul de sîn: Arimidex şi Aromasin.

Şi – cum merge vorba – un lucru început e pe jumătate făcut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *