… iar sexul tare pierde … 6


Cine e mai tare? (foto: www.flickr.com)

… din nou …

Cercetătorii – parcă din ce în ce mai mulți, parcă din ce în ce mai prolifici – fac ceea ce ştiu ei mai bine. Adică cercetează. Cînd şi cînd ne spun lucruri noi. De cele mai multe ori însă doar ne explică lucruri pe care noi le ştiam deja.

E şi cazul dezvăluirilor de astăzi. Nu era nici un secret faptul că femeile trăiesc, statistic vorbind, mai mult decît bărbații. Luați orice profil demografic, de la orice trib, populație sau popor şi veți vedea că, fără excepție şi cu grația care le caracterizează, doamnele trăiesc mai mult.

Unii spun că e pur şi simplu din cauza genelor (cele din ADN, nu cele din pleoape). Alții o pun pe seama faptului că femeile se duc la doctor mai des decît respectivii lor.

În sfîrşit, o altă categorie speculează că stilul de viață ar avea şi el o oareşce influență. La un moment dat pomeneam – la această categorie – şi eu o posibilă cauză, sugerată e-adevărat de nişte cercetători englezi. Acum nişte confrați de-ai lor (aproape că nici nu  mai contează nația) mai adaugă una cauză, deloc de neglijat după cifrele ataşate.

Fumatul – căci despre el era vorba – se pare că este principalul responsabil pentru drama de dimensiuni planetare pe care o trăiesc deținătorii de cromozom Y. Portul de țigară, pipă sau trabuc dăunează mai grav sănătății decît portul de mustață. Ce s-o mai lungim, cancerul de plămîni şi bolile cardiovasculare – care vin, în mod firesc, ca o încununare a unei vieți dedicate tutunului – acoperă cam 60% din diferența de speranță medie de viață dintre cele două sexe.

Pe locul următor vine alcoolul (cu 20%), iar apoi nu ne mai (ei, cercetătorii) spun ce. Probabil o combinată între cele înşirate mai sus (soare, doctori şi genetică, la care se mai adaugă preferințele alimentare dar şi evidenta discrepanță în apetitul pentru cascadorii).

Acum, că ştim şi cifrele, putem lua nişte decizii în cunoştință de cauză: numai dacă aruncăm țigara şi vărsăm paharul de alcool ne creştem considerabil şansele să prindem şi ultima serie la băi tot împreună cu aleasa inimii.

Alternativa? O şedință solitară de nămol, cu bilet doar pentru dus.

(ştirea ne parvine – de la nişte cercetători, normal – prin intermediul BBC News)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “… iar sexul tare pierde …

  • doctorul

   @arcadia: după cum foarte bine exemplifici şi tu pe blogul tău, avem fiecare dintre noi, din cînd în cînd, micile noastre momente.

 • Daria B.

  1. n-am înţeles acel “din nou” de la început. că doar în afara faptului că muriţi mai repede în medie (dar şi trăiţi mai intens), la toate celelalte aspecte n-aveţi decât de câştigat, după părerea mea.
  2. apropo de statistici, se potriveşte ce zice Georges Vedel: “Statisticile sunt precum costumele de baie: îţi arată ce ştie toată lumea şi îţi ascund exact ceea ce ai fi vrut să afli.” Trebuia s-o dau mai departe că prea e haioasă.

  • doctorul

   @Daria B.: 1. păi sînt mai multe lucruri care ar justifica acel “din nou” de la început, vom vorbi cu siguranță despre ele la un moment dat (trece-o la datorii);
   2. e haioasă, cu atît mai mult cu cît e şi adevărată; pe de altă parte şi costumele astea de baie, măcar ne ajută să ne facem o idee (că de aia au şi fost probabil inventate); iar pentru cei mai curioşi dintre noi mai există şi varianta nudismului …

 • Teodora

  Am dat recent de ideea că testosteronul e “vinovat” de bolile cronice. Reduce reacţia imunitară a organismului (de pildă, în cazuri postoperatorii, conform costumelor de baie, pardon, statisticilor, dintre persoanele care fac infecţii mor 70% bărbaţi şi doar 26% femei).

  (Coincidenţă:în clipa asta, reclamă la TV – duminică, 16.30, pe tvrCultural – emisiunea “Al doilea sex în România”.) 🙂

  • doctorul

   @Teodora: se pare că şi refacerea după un efort fizic susținut este mai rapidă în cazul femeilor, al căror organism dispune de resurse mai bune pentru asta; cu alte cuvinte femeile au o mai bună rezistență la efort; astfel adaug şi eu, alături de tine, încă un punct pe lista promisă Dariei B.; cînd se face emisiunea “Al treilea sex”, în România sau aiurea, să mă anunți şi pe mine, te rog.