o zi mai puțin fastă 4


Culoarea speranței (foto: google images)

Astăzi este Ziua Mondială a Cancerului. Nu chiar o zi de sărbătorire, ci mai degrabă o zi de reamintire.

Adoptată în anul 2000 prin Carta de la Paris, decizia de a marca în fiecare an ziua de 4 februarie ca Zi Mondială a Cancerului (World Cancer Day, în engleză) este o inițiativă menită să încurajeze prevenția, diagnosticul şi tratamentul cancerului.

Ca răspuns şi în completarea acestei inițiative, Uniunea Internațională Contra Cancerului (UICC – Union Internationale Contre le Cancer, în franceză) a propus, începînd cu anul 2005, o Campanie Mondială împotriva Cancerului (World Cancer Campaign, în engleză).

Această campanie internațională ne reaminteşte tuturor faptul că (cel puțin) 40% din totalul îmbolnăvirilor de cancer pot fi prevenite relativ uşor prin adoptarea unor comportamente şi a unui stil de viață mai sănătos:

creşterea copiilor într-un mediu lipsit de fum de țigară;

practicarea de exerciții fizice, o alimentație echilibrată, sănătoasă şi evitarea obezității;

– informarea în legătură cu vaccinurile anti-virale pentru cancerul de ficat (hepatic) şi cancerul de col (cervical);

evitarea expunerii prelungite la soare;

În acord cu obiectivele urmărite mai sus, campaniile susținute în anii precedenți s-au concentrat fiecare pe cîte o temă specifică:

– 2008 – asigurarea unui mediu fără fum de țigară pentru copii şi tineri;

– 2009 – adoptarea unui stil de viață echilibrat energetic, bazat pe o dietă sănătoasă şi pe activitate fizică;

– 2010 – informare privind vaccinurile împotriva unor virusuri care pot determina cancer;

Campania din acest an îşi propune să educe copiii şi tinerii să evite expunerea prelungită la razele ultraviolete (fie ele naturale – soare, sau artificiale – aparatele de bronzat).

“Nu înveți cal bătrîn la jug” spune o vorbă românească. Probabil că cei de la UICC cunosc şi ei acest proverb de aceea îşi concentrează efortul educațional în special pe copii şi pe tineri.

Poate măcar ei …


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “o zi mai puțin fastă

  • arcadia

    In urma experienţei trăite alături de tatăl meu în lupta cu melanomul, m-am obligat ca toată viaţa să folosesc orice ocazie pentru a avertiza pe cei din jur despre pericolul expunerii necontrolate la soare.
    Am fost considerata deseori alarmistă, exagerată, ciudată. Anul ăsta îmi oferă cadrul legal pentru a-mi continua campania. 😀

    Până acum am reuşit să-mi conving prietena cea mai bună să renunţe la solar şi pe alte câteva amice să nu mai privească pielea nebronzată ca pe o poşetă demodată. 😀

    • doctorul

      @arcadia: în vechime pielea albă ca laptele era considerată un semn de frumusețe (vezi şi Albă-ca-Zăpada); între timp ne-am făcut mai deştepți, din păcate …