tati, n-ai o țigară? 5


La o țigară cu vecinii (sursa: Barcroft Media)

Viața bate filmul, iar realitatea întrece orice imaginație, după cum ştim deja cu toții.

Ce avem acum? Țigările încep să înlocuiască bomboanele, pe măsură ce tot mai mulți copii încep să fumeze. Tot mai mulți şi de la vîrste din ce în ce mai mici. Cît de mici?

Răspunsul corect vine din Indonezia, unde un puşti de doar 2 ani fumează țigară de la țigară. Mîndria tatălui său, care i-a pus țigara în mînă. În acelaşi timp subiect de amuzament pentru vecini şi cunoscuți, precum şi de curiozitate ştiințifică pentru medici, care nu ştiu cum să-l oprească.

Cum trebuie că arată o listă de cumpărături pentru mult-prea-de-timpuriu-şi-exagerat-de emancipatul tînăr? Probabil pampers, lapte şi țigări.

Multe țigări, pentru că juniorul le cam sudează. Iar dacă rămîne fără, are accese de furie.

Dar şi mult lapte, pentru că, deşi are doar 2 ani, puer praecox* cîntăreşte deja 27 de kg. Se pare că nu îi plac compromisurile la nici un capitol.

Ce e cu siguranță prea devreme pentru el să înțeleagă, oricît de precoce se arată, este ceea ce îl aşteaptă pe viitor în materie de sănătate. Iar cu tabagismul primit cadou de la tata şi cu obezitatea oferită cu drag de mama, viitorul lui nu arată prea roz. Sînt nenumărate surprizele (neplăcute) care îl aşteaptă pe “eroul” nostru. Dar pentru că noi ne ocupăm pe acest blog în mod special de cancer, vorbim doar despre cancer.

Împreună cu fumatul, obezitatea este unul dintre factorii de risc majori pentru cancer. Cancer de ficat, cancer de pancreas, cancer de colon, cancer de sîn, cancer de … Putem continua aşa mult şi bine, pentru că se pare că obezitatea este un factor de risc ce poate fi menționat în aproape orice tip de cancer.

Fumător la 2 ani (sursa: Barcroft Media)

Probabil că acest caz este unul dintre cele mai bune exemple privind dependența, în primul rînd psihică, pe care o poate da fumatul. Pentru că nu cred că unui copil de 2 ani țigările îi pot satisface vreo nevoie fiziologică. Iar dacă mă gîndesc la faptul că tot mai mulți dintre părinți sînt fumători, sau că tot mai multe femei fumează în timpul sarcinii, situația începe să devină de-a dreptul albastră. Aşa, cam ca fumul de țigară.

Aviz amatorilor!

*puer praecox – copil precoce (lb. latină)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 thoughts on “tati, n-ai o țigară?