… al omului se pare că rămîne tot cîinele, în ciuda concurenței tot mai strînse din partea telefonului mobil. Care, chiar dacă ne ajută să vorbim cu prietenii la o nevoie, să le trimitem mesaje de ziua lor sau să navigăm din alergare pe internet, nu ne vor arunca niciodată vreo privire umedă de drag şi nici nu vor da în veci din coadă de bucurie că le acordăm puțină atenție.
Ca să nu mai vorbim despre nenumăratele aspecte practice ale existenței noastre de zi cu zi ca Homo Sapiens. Ce s-ar face de pildă – în lipsa unei labe dezinteresate de ajutor, ca de la cîine la om – ciobanii? Sau polițiştii? Sau vameşii?
Sau doctorii?
Doctorii am zis? Dar ce ar putea să caute un cîine într-un cabinet medical? Că parcă nu aş prea vedea în viitorul apropiat cîini făcînd programări sau scriind rețete pentru pacienți. Mă rog, poate că astea două nu, însă o confirmare de diagnostic parcă ar mai merge, nu-i aşa?
Ei bine, oricît ar părea de excentrică această idee, ea este deja o realitate (cel puțin atunci cînd vorbim despre cancer). Un cîine din rasa Labrador retriever a fost antrenat de cercetători japonezi (ei da, de data asta le-au luat-o înainte celor englezi) pentru a detecta cancerul colorectal. Iar cîinele a fost în stare să indice corect cancerul în 37 din 38 de mostre de materii fecale (98%) şi în 33 din 36 de teste din aerul respirat (95%). În plus, diverse alte stări sau condiții medicale ale celor investigați (precum fumatul sau prezența unei boli inflamatorii a intestinului) nu au afectat în nici un fel acuratețea diagnosticului.
Rezultatele acestea vin să confirme cercetări anterioare în care au fost detectate cu succes şi alte tipuri de cancer, precum melanomul malign, cancerul de plămîni, cancerul de sîn, cancerul de ovar sau cel de vezică urinară.
E puțin probabil că vom vedea prea curînd prin spitale echipe canine de detecție a cancerului. Însă ca metodă ieftină şi neinvazivă de diagnostic va trebui apreciată ca atare.
Dimpreună cu bunul nostru prieten, cîinele.
(vestea bună ne parvine pe mai multe căi, dintre care eu am selectat una ce pare mai de încredere)
INCREDIBIL! am avut întotdeauna o părere bună despre labradorii retriever, dar acum au crescut în ochii mei uite-aşa…
Şi în ce ţări trăiesc câinii ăştia minune, doar în Japonia?
@Daria B.: se pare că e cel mai căutat cîine de companie (cel puțin în America de Nord şi în Marea Britanie).
poate într-o bună zi o să-mi iau şi eu un labrador…
dar altceva întrebam, în ce ţări sunt labradorii ăstia instruiţi să detecteze cancerul?
@Daria B.: am făcut nişte cercetări pentru tine, se pare că studiile au început prin 2005 în California, cu participarea unui institut polonez; mai au şi englezii ceva încercări; deci cu mare probabilitate în aceste locații vei putea găsi un cîine cu pregătire medicală, cînd te hotărăşti :-); nu sînt sigur însă dacă e vorba în toate cazurile despre labradori.
îţi mulţumesc pentru efortul depus! în California nu m-aş duce nici măcar pentru un labrador din ăsta, dar în Polonia sau Marea Britanie aş merge şi mâine. de tot.