dintre două rele 13


“Pot alergiile să prevină cancerul?”

Dincolo de întrebarea stîngaci formulată în bine cunoscutul stil americano-jurnalistic – deja solid implantat, din nefericire, şi pe malurile strîmte ale Dîmboviței – rămîne descoperirea (sau, mai bine zis, observația), intrigantă şi tulburătoare în acelaşi timp prin implicațiile ei.

Un studiu publicat recent nu face decît să confirme ceea ce fusese sugerat de ceva vreme de către o serie întreagă de studii mai mici: persoanele cu alergii prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta glioame (cea mai frecventă formă de tumoră cerebrală). Iar cu cît are cineva mai multe alergii, cu atît scade şi posibilitatea de a face un cancer.

E adevărat că – deocamdată cel puțin – nu a fost observată decît o simplă corelare între cele două fenomene, lucru care nu înseamnă neapărat că ar putea fi vorba (şi) de o relație de cauzalitate directă (de aceea nu aş folosi termenul de “prevenție”, ci mai degrabă pe acela de “excludere”) .

Cui i-e frică de păpădii? (foto: www.caustiq.blogspot.com)

Speculații însă se fac, chiar dacă mecanismul care ar putea lega cele două fenomene nu este încă pe deplin cunoscut. O ipoteză deloc de neglijat este aceea potrivit căreia sistemul imunitar al persoanelor alergice este hiperactiv, de aici rezultînd o capacitate crescută a acestuia de a proteja împotriva tumorilor.

Pentru a explora mai departe această teorie, un studiu clinic de amploare condus de către Centrul de Cancer M.D. Anderson de pe lîngă Universitatea din Texas a început recrutarea de pacienți (nu mai puțin de 6.000).

Să vedem ce-o ieşi de-aici.

(“dilema” de astăzi ne este propusă de CNN Health, care cu siguranță a avut acces la studiul în original)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 thoughts on “dintre două rele

  • Daria B.

    să fie sistemul imunitar hiperactiv sau tratamentul pentru alergii (antiinflamatoare, antihistaminice…) cel care previne apariţia tumorilor?! că nu prea ştiu persoane care să sufere de alergii şi care să nu se trateze deja.

    apropo de alergii, mi-ai amintit cu articolul tău interesant de o carte cel puţin la fel de interesantă, Şocul amintirilor (titlu care poate nu-i face o reclamă prea bună, nu e deloc o siropoşenie ieftină cum poate părea după titlu), de Dorina Al-George, soţia medicului Sergiu Al-George, cunoscut poate mai mult ca orientalist. El se pare că s-a vindecat de o gravă alergie în timpul detenţiei comuniste, graţie meniului bazat pe mălai de acolo. La ieşirea din închisoare a început să facă împreună cu soţia lui (tot medic) cercetări în acest sens. Nu ştiu însă dacă au apucat să breveteze vreo descoperire… Poate ştii tu mai multe?

    • doctorul

      @Daria B.: cred că e prima, adică sistemul imunitar; cît despre Al-George, l-am “cunoscut” ca orientalist, am aflat abia mai tîrziu că fost şi medic; e posibil ca vindecarea lui să se fi datorat lipsei din alimentație a făinii de grîu, care se pare că are un mare potențial alergogen; nu am aprofundat problema, însă după cum ştii populațiile asiatice merg mai mult pe orez; de curînd am avut ocazia să petrec o zi cu un cuplu, el român ea tailandeză; la masă ea nu a vrut pur şi simplu să se atingă de pîine; o fi ceva …

      • Daria B.

        mersi de răspuns, între timp m-am mai lămurit, din articolul de pe CNN şi următorul tău articol, dar rămân totuşi sceptică până la rezultatele cercetărilor. asta ar însemna ca şi alte boli care suprasolicită sistemul imunitar să defavorizeze apariţia cancerului, nu? cercetări în acest sens nu sunt?

        n-a vrut s-o atingă în sensul s-o mănânce sau nici măcar să pună mâna pe ea?

        • doctorul

          @Daria B.: orice boală sau situație (stres, necaz mare etc.) care afectează sistemul imunitar poate pregăti terenul pentru un cancer; nici nu a atins-o, nu a vrut să se uite la ea.

          • Daria B.

            păi asta nu înţeleg eu: cum pot alergiile să facă sistemul imunitar superactiv, iar alte boli să-l distrugă? sau tocmai asta e chestia specială a alergiilor care încă nu s-a dovedit…
            poate o să se ajungă la concluzia că de fapt particulele pe care le inhalează alergicii (polen, praf etc.) să fie cele care reduc apariţia tumorilor, m-aş prăpădi de râs atunci 😀

          • doctorul

            @Daria B.: de fapt e viceversa: alergiile se datorează unui sistem imunitar hiperactiv, nu ele determină această hiperactivitate; tot un sistem imunitar hiperactiv este responsabil pentru aşa-numitele boli autoimune (boli reumatoide, lupus eritematos etc.), în care acesta se întoarce împotriva propriului corp, pe care ar trebui să-l apere; pe de altă parte, nu bolile distrug acest sistem imun, ci ele sînt rezultatul unui sistem incompetent (vezi cancerul, infecțiile cronice etc.); astfel încît nu ai încă de ce să te prăpădeşti de rîs …

          • Daria B.

            bolile astea autoimune erau un mister pentru mine, dar acum începe să se dezlege misterul, mulţumesc de explicaţii. sunt bine-venite orice alte detalii pe tema asta. nu o trec la obligaţii, nu te stresa. 🙂

        • Daria B.

          tocmai mi s-a dat următorul avertisment: You are posting comments too quickly. Slow down. Uimitor, pentru o ardeleancă. Se pare că tot am reuşit să blochez serverele wp până la urmă 😀 Şi asta doar încercând să-mi corectez “eu”-l de mai sus cu un “au”