cancerul ca stil de viață 2


Asta viață (foto: www.life.com)

Dacă tot a fost Ziua Mondială a Cancerului, am zis că ce-ar fi să mă uit un pic prin ziare, că de regulă la aşa zile importante mai apar lucruri care ne pot fi de vreun oareşce interes.

Şi ce credeți c-am aflat? Păi, pentru început, numai lucruri bune. Bunăoară, cum că tot mai multe popoare din țări foste sărace, dar pornite mai nou cu avînt pe drumul dezvoltării economice, încep să se bucure de binefacerile progresului.

Iar pentru a marca aşa cum se cuvine noul statut, națiunile respective adoptă fără nici o tresărire comportamente proprii unui stil de viață îndelung promovat în producții de succes marca Hollywood, dar altfel profund nesănătoase. Cum ar fi de pildă fumatul şi dieta precară, ambele pe fondul unei vieți tot mai sedentare.

Iar de aici încep veştile mai puțin bune. Căci odată cu noile apucături apar şi problemele de sănătate, dintre care noi remarcăm, ca de obicei, cancerul.

Potrivit raportului “Fapte şi cifre globale privind cancerul” (Global Cancer Facts & Figures, în engleză), se remarcă o creştere a incidenței următoarelor tipuri de cancer: cancer de plămîni, cancer de sîn şi cancer colorectal.

În țările în curs de dezvoltare cele mai întîlnite forme de cancer sînt cancerul de prostată, cancerul de plămîni şi cancerul colorectal pentru bărbați şi cancerul de sîn, cancerul colorectal şi cancerul de plămîni în cazul femeilor.

Prin contrast, în țările dezvoltate cele mai frecvente forme de cancer sînt cancerul de plămîni, cancerul de stomac şi cancerul de ficat la bărbați şi cancerul de sîn, cancerul de col şi cancerul de plămîni la femei.

Potrivit aceluiaşi raport întocmit de Societatea Americană de Cancer (ACS – American Cancer Society, în engleză), în anul 2008 au fost diagnosticate în întreaga lume 12,7 milioane de cazuri noi de cancer, precum şi 7,6 milioane de decese cauzate de această boală.

Se estimează că aceste cifre se vor dubla în anul 2030, ca urmare atît a creşterii populației, cît şi a fenomenului de îmbătrînire a acesteia.

Viitorul nu sună, în acest caz, prea bine.

(datele au fost estimate de americanii de la ACS şi răspîndite de chinezii de la Xinhua)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “cancerul ca stil de viață