“marele măr” răzbate fumul 6


Ultima țigară (foto: www.4.bp.blogspot.com)

După ce a făcut întregii lumi un cadou – țigara – de un gust (nu mai spun de miros!) cel puțin îndoielnic, iată că Lumea Nouă s-a dezmeticit şi încearcă acum să iasă de sub vălul gros de fum pe care l-a îmbrăcat de bunăvoie.

Deocamdată doar de sub cel pufăit pe nasurile cetățenilor, că de cel de eşapament, se pare, e un pic mai dificil să se lepede.

Luna trecută Michael Bloomberg, primarul New York-ului (oraş alintat de apropiați “Big Apple”, carevasăzică “Marele Măr” mai pe româneşte), a semnat o hotărîre prin care fumatul este interzis în mai multe spații publice din urbea sa.

Înainte să sară cineva cu observația că “ce mare lucru?”, fac precizarea că interdicția se aplică nu la spațiile închise (clădiri de birouri, magazine, baruri sau restaurante – din care fumul a fost împrăştiat deja încă din anul 2002), ci la zone exterioare precum parcurile şi plajele. Pînă şi zonele pietonale – cum e, de pildă, celebra Times Square – vor fi ceva mai vizibile de aici înainte mulțumită acestei inițiative.

Nu ştiu dacă primarul respectiv a citit ultimul studiu privind efectele nocive asupra copiilor născuți de mame care – benevol sau nuse afumă cu tutun. Însă argumentele cu care să îşi susțină decizia nu îi lipsesc: “Datorită eforturilor noastre combinate din ultimii nouă ani avem cu 350.000 de fumători mai puțin, iar cetățenii New-York-ului trăiesc cu 19 luni mai mult decît în 2002.”

Mai e ceva de adăugat aici?

(ştirea – altfel greu de crezut – este preluată de pe CNN online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on ““marele măr” răzbate fumul