iarbă rea, tutunul 7


Frunze de tutun (www.wikipedia.org)

Am vorbit ieri despre arome. Arome diverse, din plante neaoşe sau exotice, cu efecte mai mult sau mai puțin benefice pentru sănătate. Arome care, folosite cu înțelepciune, pot ajuta la vindecare în multe afecțiuni sau boli, inclusiv cancer.

Există însă şi o plantă care nu numai că nu are nici un efect benefic pentru organismul uman, dar chiar se distinge prin contrariu, chiar şi în cantități minimale. Indiferent dacă este fumată, mestecată sau doar prizată (inhalată). Cu toate acestea oamenii continuă, în ciuda tuturor evidențelor (lăsînd la o parte cazurile anecdotice), o idilă irațională şi cel puțin inconştientă cu ea. Iar aici se pot cita destule exemple, unele chiar celebre.

Planta de tutun, căci despre ea este vorba, a avut o evoluție care sfidează orice logică. Folosită la origini doar ocazional şi în scop recreațional de către nativii americani, frunza de tutun este, alături de porumb şi de cartofi, unul dintre “darurile” Lumii Noi pentru Europa. Unde a fost mai întîi rezervată unor cercuri sociale de elită, pentru ca apoi să devină un bun de larg consum.

După care a început nebunia. Susținute de o campanie de promovare care merita să fie dedicată unei cauze mai bune, tutunul şi obiceiul de a fuma au ajuns să fie acceptate de societate ca un lucru absolut firesc. În ciuda tuturor problemelor de sănătate pe care le creează şi cu toate că se cunoaşte faptul că nicotina produce o puternică dependență, similară cu cea produsă de heroină sau de cocaină.

Rudi Erdt - Problemă țigarete (www.wikipedia.org)

Sînt puține exemple în care există o documentare mai solidă a legăturii dintre un factor de risc şi cancer ca în cazul fumatului. De la tipuri de cancer cu o cauzalitate evidentă precum cancer de plămîni sau cancer de cap şi gît (în special gură şi laringe) pînă la localizări greu de intuit la prima vedere precum cancer de pancreas, cancer de rinichi sau cancer de vezică urinară.

E atît de simplu pentru oricine dintre noi care nu vrea să ajungă într-o zi să primească teribilul diagnostic de cancer. Ar fi suficient să nu (mai) fumăm.

Uşor de zis. Dar un pic mai greu, se pare, de făcut.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 thoughts on “iarbă rea, tutunul