Că e mai sănătos, se pare.
Și nu, nu mă refer la pictorialele din revistele pentru bărbați. Probabil că – vorba poetului – fără ele nu se poate, dovadă faptul că sînt.
Ci în cazul nostru vorba vine despre mamograme, acele teste imagistice neinvazive care au devenit un instrument extrem de valoros în depistarea precoce a cancerului de sîn. O metodă simplă, rapidă, elegantă și cu un minimum de disconfort pentru femeile investigate.
Ei bine, tocmai aceste calități au făcut ca femeile (la recomandarea medicilor, desigur) să recurgă la mamografie – privită ca o metodă infailibilă de depistare sau de ținere în frîu a unui eventual cancer – din ce în ce mai mult. Poate un pic prea mult, dacă nu chiar exagerat, spun unii. Ba chiar abuziv, susțin unele voci mai radicale.
Și pentru a-și susține poziția, vocile vin și cu argumente solide și cifre care nu mint. Iar cifrele spun că, cu cît o femeie recurge mai des la mamografie (respectiv anual, conform recomandărilor actuale), cu atît are șansa mai mari să fie suspectată de un cancer de sîn. Suspiciune urmată apoi de alte investigații, de data asta nu tot atît de prietenoase. Ca să nu mai vorbim de proceduri și tratamente cu efecte profund traumatizante pentru femeia în cauză, toate în scopul “eliminării cancerului”.
Care cancer, de multe ori, nici nu există. Pentru că – ceea ce mulți oameni nu știu – mamografia nu este chiar atît de infailibilă pe cît (ni) se prezintă. Iar în unele cazuri conduce la ceea ce numim diagnostic fals pozitiv. Adică, mai pe românește, găsește un cancer acolo unde nu este de fapt.
Iar urmarea nu e deloc greu de imaginat.
(detalii, cifre și argumente pe CNN online)
Pingback: Făt-Frumos cu ochii mici (şi oblici) | tot ce (nu) ai vrut să știi …