nimic nou pe frontul de vest


Un alt apus (sursa: www.pixdaus.com)

Agenția americană a medicamentului (FDA – Food and Drug Administration) a aprobat astăzi folosirea medicamentului Erbitux (cetuximab) pentru tratamentul – în combinație cu chimioterapie – cancerului de cap și gît în forme avansate (metastatice).

Un studiu recent a arătat că administrarea Erbitux în combinație cu chimioterapia uzuală poate prelungi supraviețuirea pacienților cu acest tip de cancer de la 7,4 la 10,1 luni. Cît despre viața cîștigată în acest fel, aceasta suferă semnificativ la capitolul calitate, prin numeroasele și serioasele efecte adverse pe care noua terapie le aduce cu ea: dureri de cap, diaree, dar și infecții respiratorii, ale gurii și ale pielii.

Erbitux este un anticorp monoclonal (ce face așadar parte din așa-numitul grup al terapiilor “țintite” de tip Glivec) care a fost deja aprobat pentru tratamentul unor forme de cancer de colon, dar și pentru cancerul de cap și gît în combinație cu radioterapia.

Cancerul de cap și gît este recunoscut pentru rezistența sa la chimioterapie, radioterapia fiind din acest motiv preferată ca metodă de tratament. Ca urmare, spun specialiștii, orice nouă “armă” terapeutică în acest domeniu este binevenită.

O fi, dar cu toate suferințele pe care le implică, rămîne întrebarea dacă două-trei luni în plus de viață merită trăite oricum.

Altfel spus, cantitate sau calitate?

(știre descoperită din întîmplare pe Yahoo News, recuperată apoi de altundeva

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *