fii îndrăzneață, simte-te frumoasă 2


Heather (foto: www.theoldhamproject.org)

Nu, nu e un îndemn auzit pe la vreun concurs de frumusețe. Deși poate că așa pare.

Cele cîteva cuvinte care ne duc cu gîndul la un titlu din Playboy reprezintă de fapt numele unui proiect (Be bold, feel beautiful – în engleză, în original) de o cu totul altă factură.

Inițiat de artista-fotograf americană Terri Shaver, proiectul a pornit de la experiența dramatică a două surori – întîmplător chiar cumnatele ei – care au murit amîndouă ca urmare a unui cancer la sîn. Dedicat inițial poveștii celor două și denumit – în memoria lor – “Proiectul Oldham” (The Oldham Project), acesta s-a dezvoltat apoi pentru a face loc și altor persoane – femei, bărbați sau copii – care trec prin experiența unui diagnostic de cancer.

Terri a imaginat această campanie în primul rînd pentru a le oferi femeilor afectate de cancer o șansă. Șansa ca, prin intermediul fotografiilor realizate împreună, să se simtă din nou frumoase.

Annette (foto: www.theoldhamproject.org)

“Cînd își pierd părul, 99,9% dintre aceste femei spun că se pierd pe ele însele”, spune Terri. Însă atunci cînd se (re)văd în fotografii, ele își recapătă încrederea în sine. Încrederea dar și puterea de a se accepta așa cum sînt și de a împărtăși și altora din experiențele prin care trec.

De cînd a pornit acest proiect (doar un pic peste un an) Terri a fotografiat mai mult de 100 de femei, cu vîrste cuprinse între 20 și 82 de ani. Între timp o parte dintre ele nu mai sînt fizic printre noi.

Însă în acest fel ele pot să (mai) lase ceva în urmă, ceva dintr-o perioadă plină de încercări a vieții lor. Fie că e o imagine, un zîmbet sau un gînd .

Dar poate și o speranță pentru cele sau cei care mai sînt.

(repovestit după o știre de pe CNN Health)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “fii îndrăzneață, simte-te frumoasă

    • doctorul Post author

      @Daria B.: da, minunată într-adevăr; una dintre cele două femei nu mai este în viață, dar uite că numele, imaginea și gîndurile ei rămîn; cît despre știrea despre care îmi spui, stai să vedem ce se întîmplă, că doar sîntem, vorba ta, pe meleagurile noastre; fruntea sus 🙂