cancerul a fost răpus la Craiova


Zilele trecute media mioritică a fost inundată de (încă) o știre din ciclul “noi sîntem români”.

“El e românul care a găsit un leac împotriva cancerului” titra – prin condeiul unei prea june, probabil – ditamai ziarul “Adevărul”. “Hait!”, mi-am zis, în timp ce știrea se revărsa înspre noi din toate canalele și ungherele de informare, punînd în alertă maximă cetățeni altfel extrem de pașnici. Unul dintre ei mi-a trimis chiar un link către un reportaj TVR care anunța deasemenea megaștirea, laolaltă cu întrebarea seacă: “ce părere ai?”.

Reportajul tv conținea și o scurtă declarație a celui “responsabil” de întreaga tevatură, un distins profesor din Craiova pe nume Romulus Scorei. Biochimist de formație, profesorul Scorei a precizat că a pus la punct un compus – fructoboratul de calciu – care a demonstrat anumite capacități antitumorale. Noutatea – remarcabilă dealtfel – este dată de faptul că profesorul reușit să anihileze toxicitatea borului prin legarea acestuia de fructoză, o moleculă organică naturală ce constituie și vehicolul prin care acesta intră în celula tumorală (căci, după cum știm, cancerul iubește zahărul).

Romulus Scorei (foto: www.adevarul.ro)

Însă, a mai adăugat el, compusul cu șanse de a deveni medicament este eficient (doar, sau cu deosebire) în tumori ce au o componentă hormonală, cum ar fi cancerul de sîn și cancerul de prostată. În plus, mai sînt necesare încă studii care să arate dacă efectele de laborator pot fi transpuse în rezultate clinice. Cu alte cuvinte, mai avem de așteptat (vreo 2-3 ani) pînă vom afla dacă substanța respectivă va demonstra acest efect antitumoral și în cazul oamenilor.

Lucrurile sînt așadar – precum în celebrul banc sovietic cu Ivan și cu Volga neagră devenită bicicletă albă care nu i s-a dat, ci i s-a luat – un pic mai nuanțate. Rămîne însă promisiunea și speranța că munca de o viață a unui om va aduce, poate, un nou medicament pentru cancer, deopotrivă mai eficient și mai sigur.

Mai ales că vine și de la Craiova.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *