Un copil de opt ani moare de cancer. Se întîmplă peste tot în lume, din păcate.
Doar că apoi părinții sînt acuzați de omor involuntar. De data asta se întîmplă în America.
Dar de ce se fac vinovați respectivii, de fapt? Că nu au solicitat ajutor calificat (diagnostic și îngrijire medicală) atunci cînd băiețelul lor s-a trezit cu niște umflături suspecte în zona gîtului.
“Au crezut că băiatul are glandele umflate” susține avocatul părinților. “Părinții copilului au observat o umflătură care apărea și dispărea, însă băiatul nu părea afectat de asta”, continuă el.
Iar drept urmare nu au consultat nici un medic pentru ceea ce s-a dovedit în final a fi un limfom Hodgkin.
“Nu au avut bani suficienți, se chinuiau să se descurce și au făcut tot ce au putut”, mai spune avocatul în apărarea lor. “Nimeni nu o recunoaște … aici sistemul nu a funcționat”, conchide el.
Un adevăr cunoscut, dar nu și recunoscut. În America, țara care a declarat război cancerului, oamenii mor încă (în acest caz, din cauza unui cancer vindecabil) pentru că nu își pot permite costurile exorbitante ale îngrijirii medicale.
Pentru happy-end, poftiți vă rog la cinema.
(scenariu absolut real preluat de pe CNN online)
S-a tot discutat în ultimul timp că sistemul de sănătate american e doar pentru bogaţi. Cei cu venituri modeste rămân pur şi simplu pe dinafară.
Într-o zi, nu demult, l-am auzit pe Cristian Vlădescu spunând (telefonic) la Realitatea TV, cu evidentă mândrie în glas, că reforma sănătăţii de la noi e gândită după sistemul american.
(Nu că ar sta prea bine acum sistemul de sănătate de la noi, dar dacă tot e schimbare, măcar să fie într-o direcţie bună.)
@T.: eu cred că sistemul nostru de sănătate actual – fără glumă – e mai bun decît cel american; dacă nu mă crezi, caută să vezi filmul “Sicko” al lui Michael Moore.
doctore, sistemul actual de sanatate romanesc are o idee buna. Nu e aplicat bine, din pacate. Ce ii lipseste este o procedura prin care sa fie apreciat/pedepsit un asistent/doctor cand greseste. Astfel, vor disparea asistentele ce fumeaza in toalete, lasa pacientii aiurea pt ca nu au cotizat, sau dr-ii care dau diagnostice gresite si trimiteri la sistemul privat doar pt comision.
Cred ca ti-am mai scris de problema mea cu medicamentele si profitul in Romania.
@arakelian: am lucrat în farma, știu prea bine ce spui; problema e de fapt mult mai serioasă și nu privește doar sistemul medical, din păcate; e o lipsă de respect generalizată în țărișoara noastră, fiecare dintre noi încearcă să-l păcălească pe cel de lîngă el, uitînd că îi va veni imediat și lui rîndul; sîntem, carevasăzică, responsabili cu toții, fără excepție, din moment ce ne complacem în această situație; altfel, cele bune.