Ei bine – și oarecum contrar a ceea ce se credea îndeobște – se pare că da.
E vorba despre o mumie egipteană veche de 2.200 de ani căreia cercetători de la Universitatea Americană din Egipt i-au descoperit o tumoră. Care tumoră s-a dovedit a fi un cancer de prostată, posibila cauză de deces a bărbatului aflat undeva în jurul vîrstei de 40 de ani.
Dincolo de aspectele ei senzaționale, descoperirea a reaprins flacăra disputei științifice din categoria “oul sau găina”. Respectiv, care dintre cei doi factori – genetic sau de mediu – au o pondere mai mare în apariția cancerului.
“Condițiile de viață din antichitate erau foarte diferite; nu existau factori poluanți sau alimente modificate, ceea ce ne face să credem că boala nu este necesarmente legată doar de factorii industriali”, spune un membru al echipei de cercetători.
Raționamentul distinsei cercetătoare ar fi infailibil, dacă nu ar suferi – cel puțin în opinia mea – de simplism. Pentru că acesta nu ia deloc în considerare un alt factor la fel de – dacă nu chiar mai – important în declanșarea cancerului: stresul. Iar eu mă îndoiesc de faptul că pe vremea în care a trăit bărbatul metamorfozat în mumie nu existau războaie. Sau că oamenii nu divorțau sau, mai rău, că nu pierdeau vreun copil. Ca să nu mai vorbim de ipoteza că omul nostru ar fi putut pur și simplu să aibă un șef imposibil care îl amenința zilnic cu concedierea de la firma unde lucra, să zicem … “Piramida Construct”.
E adevărat că lucrurile sînt, de regulă, simple. Însă nu chiar atît de simple.
(senzaționala – și dilematica – știre ne este adusă de vecinii (lor) de la Haaretz online)
Pingback: bătrînul rege scit | tot ce (nu) ai vrut să știi …
din ce stiu, si-a cam trait speranta de viata de atunci.
Fertilitatea, primul copil era la apogeu la 16 ani, la 32 ajungeau bunici etc.
Pt ca vorbim totusi de o mumie, banui ca e vb de o persoana din cele cu o situatie buna, si nu sclav. Dar e f. posibil sa fi avut probleme si cu alimentatia, foamete/inundatii au avut si ei parte; fac o gluma proasta dar poate a primit ceva lovituri binedirectionate
@arakelian: draga mea arakelian, te iau direct pentru că te simt aproape: speranța de viață rezultă dintr-o simplă operație aritmetică, respectiv ceea ce numim o medie; ca atare, dacă se nasc doi oameni și unul moare la vîrsta de un an iar celălalt trăiește fericit pînă la 99, se cheamă că speranța de viață este de 50 de ani; restul raționamentului ți-l las spre delectare; cît despre loviturile bine direcționate, mă gîndesc că poate o să vrei să reconsideri …