bătrînul rege scit 1


Bătrînul rege - artă scită (foto: www.fravahr.org)

A scăpat (probabil) de-a lungul vieții din mai multe comploturi, războaie și alte calamități (mai mult sau mai puțin naturale) decît am considera noi astăzi normal. Doar pentru a ajunge – la venerabila, pentru acele vremuri, vîrstă de 40 spre 50 de ani – să moară de un banal cancer de prostată (cu tot cu metastaze osoase).

E, oficial, “deținătorul” celui mai vechi cancer cunoscut în istorie. Mai vechi decît cel  (tot de prostată) descoperit recent la o mumie egipteană și plasat undeva acum circa 2.200 de ani (asta în cazul în care vă întrebați cine e cel mai “bătrîn” pacient cu cancer din lume).

Ei bine, cel care le-a “suflat” acest – e adevărat, nedorit – record atotputernicilor egipteni a fost și el os domnesc, un rege scit care a trăit acum circa 2.700 de ani pe undeva prin Siberia. Iar diagnosticul a fost pus, dincolo de orice dubiu, cu cele mai noi metode de anatomie patologică și biochimie la îndemînă în prezent.

Pe lîngă diagnosticul în sine, investigațiile le-au arătat cercetătorilor un (alt) lucru extrem de interesant: caracteristicile patologice ale acestui cancer sînt – mergînd pînă la nivel microscopic – similare cu cele ale cazurilor din zilele noastre.

Iarăși, nimic nou sub soare, nu-i așa?

(am fost și eu curios iar prietenul google, amabil, m-a trimis chiar la sursă)

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “bătrînul rege scit