Nu mi-a venit să cred prima dată cînd am citit știrea. Am revenit apoi de cîteva ori asupra ei și tot nu am înțeles cum de e posibil așa ceva. O citesc acum din nou și mintea mea refuză să priceapă.
O tînără de 17 ani pe nume Stacey Irvine din Marea Britanie a trăit timp de 15 ani hrănindu-se doar cu nuggets (bucățele) de pui de la fast-food. Preferatele ei sînt cele de la McDonald’s, dar nu se dă în lături la o adică de la o delicatesă similară marca KFC, ba nu refuză nici chiar no-name-uri culese de prin supermarketuri. Singura variație pe care și-o mai permite cînd și cînd e cîte o porție de cartofi prăjiți, firește tot de la fast-food-ul din colț.
Fidelitatea ei a fost cît pe ce să o coste viața, ea ajungînd zilele trecute să fie internată de urgență la spital pentru o anemie severă. După ce au pus-o pe picioare, medicii au aflat cu stupoare că fata nu s-a atins 15 ani de legume sau de fructe.
“Fructele și legumele sînt indispensabile pentru sănătate pe termen lung. Fără ele, ne cresc semnificativ șansele de a dezvolta afecțiunii cronice precum boli cardio-vasculare sau cancer”, comentează un nutriționist care spune că nu a mai întîlnit un asemenea caz extrem în întreaga carieră.
“Cu cît copiii le mănîncă mai devreme, cu atît mai bine. Este deasemenea important să mănînci multe culori diferite. Dieta lui Stacey este foarte bej și plină de grăsimi saturate”, completează nutriționistul.
“Încep să realizez că asta nu-mi face bine” spune tînăra, care însă deocamdată nu a schimbat nimic din “dieta” autoimpusă. Pentru moment ea e mult mai preocupată de depozitarea jucăriilor de plastic primite de-a lungul timpului odată cu meniurile și care au ajuns să-i umple literalmente casa.
Mama fetei este disperată, însă întrebarea este: cine a dus-o pe fiica ei într-un McDonald’s încă de la vîrsta de (17-15 =) 2 ani?
Realitatea întrece imaginarul, încă o dată.
(repovestire telenovelistică după Daily Mail, ediția online)
cazul acesta nu este singular. am citit despre un tanar care se afla in aceeasi situatie pentru ca toata viata a mancat doar pizza.
@Carmen: posibil, am citit despre un jurnalist (parcă), care s-a supus voluntar unui regim McDonald’s cu durata de doar o lună, iar la sfîrșitul perioadei avea toate constantele biologice date peste cap, plus niște kilograme bune în plus; în doar 30 de zile!
bonus, o amica plecata in Canada, are colega de 40 ani cu diabet, A zis colega ca primul morcov crud l-a vazut… dupa majorat.
Sa revenim pe meleagurile romanesti, un nepot spunea ca.. mama a inceput sa faca mancare cu legume – cam dezamagit tonul lui. Am intrebat ce a mancat in rest? raspuns: parizer, cartofi prajiti … aveam 20 ani, si am multumit bunicilor si gradinii de unde luam castraveti si morcovi nespalati 🙂
@arakelian: mai nou am și eu un furnizor exclusiv de mere răpănoase (dar absolut gustoase) la piața Matache (altfel, bun bancul cu Confucius, adînc, mă-nțelegi ;)).
Pingback: cînd inteligența întîlnește inconștiența | tot ce (nu) ai vrut să știi …
deci discutie azi la serviciu. ( Seful e bolnav, al mai mare sarbatoreste :), asta ca sa nu iti vina idei sa le dai raportul ). Deci, discutie despre nutritie la pranz. M-am intors cu cateva dileme:
1. vitamina D. Tinand cont ca suntem intr-o tara cu soare rar dar putin, e nevoie suplimentare? alimentatia poate acoperi? in general sunt vegetariana – dar peste mananc – sa ma duc la farmacie ori ba?
2. am 2 colegi. Unul mananca 1 salata pe zi, cu branza, ulei, seminte etc. Dar atat. Mai consuma fructe/sucuri de fructe. Explica-mi si mie cum rezista cu 500calorii pe zi(atat am estimat eu ca ar consuma), mai putin decat ratia de la Aushvitz??? Celalalt coleg, cu 1400 calorii pe zi ratzie de la doftor ca sa slabeasca .. si nu mai slabeste (acu sa nu il acuzi si tu ca ceilalti colegi, ca are biroul la munca plin de ciucalate 😀 ca l-am verificat).
3. ce sunt enzimele – cele atat de promovate de curentul Hrana vie, adicalea sa nu fierb mancarea ca omor enzimele (mentionez ca eu sunt moldovianca cu par pe limba si daca nu am o ciorba cu multe legume si o lingura de smantana vreo 2 zile, raman flamanda ).
P.S. am aflat ca sunt doar 2 centre cu scanner pt diagnosticare si investigare a cancerului in Romania. E adevarat? Restul tarii ce face? ce protocol folosesc?
@arakelian: 1. am scris ceva despre dilema pe care o ai și tu, eu zic să mai lași farmacia pentru cazurile extreme;
2. la primul sînt mai mult de 500 de calorii pe zi (fructele) plus, probabil ce mai mănîncă acasă sub plapumă (asta dacă nu ia energie direct de la bec :-)); cît despre al doilea, nuș ce să zic, depinde și ce fel de calorii, ca să nu mai vorbim de (și în cazul lui) extra-time; micile gustări “nevinovate” dintre momentele de ratzionalizare pot face adevărate “minuni”;
3. și eu care credeam că ai mustață de armean … păi da di și nu glasuiești așa, soro, cî iești șî tu de-a lu’ bîdia Știefănicî; apăi mierji șî cîti-o șiorbî pientru limba lu’ matali, cî doar n-o hi foc dintr-atîta lucru;
p.s. parcă ai plecat de un secol de aici; sînt mai multe aparate, dar asta nu ajută prea mult.
ptii, tu cu diacriticele tale, ce ma enervezi :). Si nici nu merji copi-paste la tine pe blog, sa iti reutilizez 1-2 diacritice.
P.S. S-a gatat ciorba, si pana sambata… mananc smantana goala. O drama pt mine. Ma consolez cu peste.
inca un P.S. o sa ii intreb sambata daca laptele de capra e nepasteurizat.
@arakelian: numai mîine nu-i poimîine, vorba bunică-mii 🙂
si a 4a ca o uitai. Lapte de capra. Deci am gasit o ferma care vine 1 data pe sapt. cu taraba la piata si vand… lapte vaca dulce, lapte vaca acru, unt de ferma(o nebunie, da?) si lapte de capra. Pret bun, gust apreciat si de ceilalti 2 colocatari. Dilema: pasteurizat sau nepasteurizat?. Si aici mentionez, ca eu apreciez pasteurizarea datorita locului fruntas al Romaniei in TBC.
@arakelian: nepasteurizat (pînă și Pasteur a recunoscut-o, chiar dacă doar pe patul de moarte …)
victorie!! e nepasteurizat!! 🙂 dar eu tot ii trag o fierbinteala inainte – am si eu pasarelele mele.
Si au si un unt de ferma suuuper gustos, si o branza proaspata de vaci rascoapta, acrisoara. Sunt fericita – mi-am gasit prieten in vanzatorul de 17-18 ani ;). Adaug si niscaiva produse bastinase de la alta taraba … iete un om fericit.
Dilema actuala. Acum iau 1.5l de lapte de capra sambata. Pana luni-marti s-a gatat. Cum conserv sa imi ajunga o a2a sticla si pt miercuri-joi?
@arakelian: pînă la urmă poate că nu e chiar o tragedie – ți-am trimis un mail pe această temă (trebuie să recunosc că nu am verificat temeinic afirmațiile, însă le-am întîlnit deja din mai multe surse și par să aibă un sens); vorbim, cele bune.
pe c adresa email mi-ai trimis? ca eu nu primii nimic.
@arakelian: pe adresa cu care te-ai înscris aici, e un articol despre lapte și produsele din lapte – se pare că nu sînt chiar atît de folositoare omului, ba chiar dimpotrivă; mai încerc să ți-l trimit o dată (subiect: de ce femeile din China nu fac cancer de sîn).
Pingback: copil, șaisprezece la sută zahăr | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: pizza, amore mio | tot ce (nu) ai vrut să știi …