euro-oncologie 1


Cineva a ajuns ieri pe blog căutînd pe internet “spital bun de oncologie în străinătate”. Ne oprim aşadar o clipă din parcursul nostru teoretic pentru a oferi un posibil răspuns unei probleme practice de extremă importanță pentru cineva care tocmai a aflat că are (sau e suspect de) cancer.

Într-un articol anterior exprimam cîteva opinii care să vină în sprijinul acestor pacienți. Cum să găsească un medic oncolog cu experiență, cum să se asigure că primeşte un diagnostic corect sau cum să beneficieze de un tratament optim într-un spital bun de oncologie. Toate acestea cu referire la România. Pentru că eu cred că medicii oncologi români nu sînt cu nimic mai prejos profesional decît colegii lor din străinătate.

Pe de altă parte, în medicină în general şi în oncologie în particular, este bine să mai avem cel puțin încă o opinie medicală, de la un medic diferit (doar vorbim despre sănătatea noastră). Iar acest medic poate foarte bine să fie din străinătate, cît timp o călătorie cu avionul către orice capitală europeană durează mai puțin decît un drum cu trenul de la Constanța la Bucureşti, spre exemplu.

Să luăm Viena, bunăoară. Care în ultimii ani a devenit un fel de Mecca medicală pentru români, începînd cu preşedintele, continuînd cu diverse persoane publice şi terminînd cu cetățenii obişnuiți. Într-un ritm care poate duce în scurt timp la impunerea limbii române ca limbă de lucru în capitala austriacă.

Domul din Milano (sursa: www.wikipedia.org)

O altă variantă la îndemînă ar fi Milano, Italia. Unde, pe lîngă celebrul Dom şi nu mai puțin celebra galerie Vittorio Emanuele II, se găseşte şi Institutul European de Oncologie, o clinică de specialitate dedicată studiului şi tratamentului bolii canceroase. Cu zboruri directe (şi relativ ieftine) din mai toate oraşele mari din România, un transfer elegant cu trenul de la aeroport spre oraş şi o barieră de limbă ceva mai rezonabilă, se poate beneficia de o consultație medicală de calitate cu întoarcere în țară în aceeaşi zi.

Am fost în acest institut în 2004, cu ocazia unei întîlniri a organizațiilor de pacienți cu cancer din Europa. O clădire modernă dar primitoare situată într-o zonă verde a oraşului, personal prietenos şi atmosferă civilizată.

O alternativă de avut în vedere.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “euro-oncologie

  • Alecu andreea mihaela

    Bună ziua..Eu sunt cu diagnostic:Limfom Hodgkin,tip scleroza nodulara stadiul 2b ..Eu vrau să știu de la ce cam apare ganglioni ? Eu am avut ganglioni in abele părți a gâtului si a peptului, unl a fost scos pt biopsie ..in agust am tr curele de citoatatice am făcut 12 cure acu sunt la o pauză dar sunt neliniștită Am făcut și un PET_CT… Care rezultatu e așa Concluzii: Mici adenopatii cervicale bilateral, metabolic active. Multumesc și sper ca am scris unde trebuia.