nici în gaură de şarpe 6


Un pub, mult fum (foto: AFP/Getty images)

Nici acolo nu se vor mai putea ascunde. Cine anume? Vedem îndată.

China este fără îndoială o țară mare. Asemuirea ei cu un dragon – animalul mitic preferat al poporului chinez – nu reprezintă, în opinia mea cel puțin, o exagerare. Prin comparație, România poate fi considerată – cu puțină indulgență – o țară medie. Un fel de balaur, ca să rămînem pe tărîmul basmelor. Iar ca să mergem pînă la capătul exercițiului comparativ, Finlanda e fără doar şi poate o țară mică. Cam ca un şerpişor, aşa.

Dacă vorbim despre fumat, în China este – şi probabil că va mai fi multă vreme de aici încolo – o junglă. În care e de preferat să nu intri. Cuvîntul care îmi vine în minte cînd mă gîndesc la România este codru. Un codru în care cu greu răzbat – dacă, vreodată- razele soarelui. Închidem iară cu Finlanda, care are ambiția să devină nici mai mult nici mai puțin decît o adevărată grădină cu pomi fructiferi.

Dar să terminăm cu poveştile şi să trecem la lucruri serioase. Țară mică dar hotărîtă, Finlanda şi-a propus, în scopul de a ameliora starea de sănătate a propriilor cetățeni, să interzică fumatul. Şi s-a pus nemțeşte pe treabă, încet dar sigur. A început cu segmentul cel mai vulnerabil, adică tinerii şi adolescenții. Categorie pentru care a scos în afara legii posibilitatea de a cumpăra, importa, deține sau chiar de a vinde țigări. Urmează interzicerea expunerii reclamelor, ba chiar şi a pachetelor de țigări în magazinele de retail. Apoi comandarea acestora pe internet.

Paranteză: o să spuneți că noi am adoptat deja de mult timp (cel puțin unele dintre) măsurile astea. Adevărat, numai că noi le-am adoptat doar pe hîrtie. Căci atîta timp cît țigările – şi fără timbru pe deasupra – se vînd la liber la colț de stradă, aceste reglementări par desprinse dintr-o scenetă a la nenea Iancu.

O posibilă soluție (www.mdanderson.org)

Revenim la lucrurile serioase. Finlanda va continua cu restricții pentru fumat în camerele de hotel, dar şi în spații publice sau rezidențiale, chiar şi în aer liber. În paralel, va interzice vînzarea țigărilor la automate.

Va fi din ce în ce mai greu să fii fumător în Finlanda. Care va deveni opusul unei alte țări – desigur doar imaginare – în care eram invitați cu toții pînă nu de mult. Autoritățile finlandeze spun că vor face toate astea începînd cu 1 octombrie al acestui an şi terminînd cu începutul lui 2015.

Iar eu unul sînt sigur că se vor ține de cuvînt.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “nici în gaură de şarpe