un cîine fierbinte


Hot dog (www.wikipedia.org)

Haideți deci să ne uităm, aşa cum am promis, în coşulețul cu bunătăți al Unchiului Sam. Că doar a bătut sărmanul atîta amar de drum cu avionul peste ocean ca să ni le aducă.

Şi cu ce altceva am putea începe dacă nu cu acest adevărat simbol culinar yankeu, mîndria tonetelor ambulante de la orice colț de stradă, soluția rapidă la orice criză de imaginație prilejuită de dilema umplerii economicoase a unui stomac luat la întîmplare. Celebrul hot dog, numărul 1 pe lista noastră.

Dar avem şi noi crenvurştii noştri, veți spune imediat, şi pe bună dreptate. Crenvurşti pe care de fapt i-am primit de la nemți, care le spun krenwurstchen. Şi care sînt cam tot un fel de hot dog, doar că mult mai puțin celebri (pentru că şi spectacolul este, fără doar şi poate, tot o specialitate americană).

Nu comentez aici procesul elaborat de gîndire sublimat în momentul unic de inspirație ce a avut drept rezultat alegerea numelui de “cîine fierbinte” pentru un cîrnat. Căci încurcate sînt căile marketingului. Însă cariera de adevărat star hollywoodian a acestuia este, trebuie să o recunoaştem, impresionantă. Iar în comparație cu flamboaiantul hot dog, atît neaoşii noştri crenvurşti cît şi mai stilații krenwurstchen sînt doar bieți actori de matineu.

Americanii consumă cam 20 de miliarde de hot dog în fiecare an, conform datelor oferite de National Hot Dog and Sausage Council (da, se pare că există şi o asemenea instituție). Ceea ce înseamnă cam 70 de bucăți de cîrnat cu nume exotic pe cap de cetățean american, spun cei care au făcut calculele. Se estimează că circa 95% din gospodăriile americane îl au în meniul lor curent, conform aceleiaşi surse.

Ceea ce este însă cu adevărat impresionant este că, deşi îi consumă – literalmente – pe pîine, americanii habar nu au de fapt ce conțin aceştia. Chiar şi definiția propusă de acelaşi omnipotent National Hot Dog and Sausage Council lasă loc la numeroase întrebări şi interpretări. Asupra cărora vom reveni poate cu o altă ocazie.

Deocamdată menționăm doar două substanțe, care se regăsesc şi în alte tipuri de carne procesată: nitrit (sau nitrat) de sodiu şi mono sodiu glutamat (MSG). Avînd rol de conservant şi ameliorator de gust şi de culoare, ambele sînt citate printre factorii de risc pentru apariția cancerului. Factori care se adaugă consumului de carne procesată în sine, care pe termen lung este legat de două dintre cele mai întîlnite tipuri de cancer cu localizare digestivă: cancerul de colon şi cancerul de stomac.

Un cîine foarte fierbinte, într-adevăr.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 thoughts on “un cîine fierbinte