Luna octombrie, “Luna conştientizării cancerului de sîn” (Breast Cancer Awareness Month) se apropie de sfîrşit. După un debut impresionant – evenimentul anual de iluminare a unei clădiri (care a împlinit deja zece ani) şi crosul Casiopeea (aflat la prima ediție) – pare că respectiva campanie s-a încheiat prematur, cel puțin dacă ne uităm la ce (nu) se mai întîmplă pe la noi prin țară.
Iar după ce ni s-au mai obişnuit un pic ochii după atîta culoare roz aruncată la aceste evenimente – extrem de utile dealtfel, nimic de zis – destinate mai mult opiniei publice sau televizorului şi aruncăm o privire către realitatea cu care se confruntă bolnavii de cancer din România, lucrurile încep să capete o tentă de-a dreptul albastră.
Căci tot cam de pe la începutul lunii unul dintre aparatele de radioterapie de la Institutul Oncologic Bucureşti este defect. Prin urmare, pacienții cu cancer care ar trebui să beneficieze de respectivul tratament trebuie să aştepte. Cu alte cuvinte, curele de radioterapie care ar trebui să îi ajute să se vindece trebuie suspendate. Pentru cît timp? Deocamdată pe o perioadă nedefinită de timp, avînd în vedere că nimeni nu se grăbeşte să le dea vreun răspuns concret celor afectați. Sau, eventual, pînă se hotărăşte onor Ministerul Sănătății să aloce suma necesară pentru repararea respectivului aparat.
Acelaşi Minister care a achiziționat în ultimii ani, printre altele, nişte roboți chirurgicali pentru care a plătit mai multe milioane de dolari. Roboți al căror rost este mai mult decît chestionabil, potrivit unui medic specialist chirurg – culmea, american – care a adus serioase argumente împotriva acestora în cadrul unei întîlniri la care am avut şansa să particip. Întîlnire la care a fost invitat, printre alții, şi secretarul de stat Raed Arafat – asta dacă ar fi exista cumva îndoieli privind nivelul respectivei manifestări.
Iar în timp ce roboților respectivi le curge garanția – împreună, desigur, cu ratele de plătit – prin secții de spital cu aspirații ştiințifico-fantastice, bolnavi cît se poate de reali mai fac, în fiecare zi, cîte un pas către moarte.
Pentru că, spre deosebire de ei, cancerul nu poate să aştepte.
(oricît ar fi de greu de crezut, cele de mai sus sînt absolut reale, după cum aflăm dintr-o ştire preluată de pe ediția online a ziarului Adevărul)