full de boli … 5


… cu cola în coadă (una fiind Coca, cealaltă Pepsi).
Chiar dacă abia am scris despre asta, tocmai mi-a “intrat” o “mînă” prea bună ca să o ignor şi să zic pas. Drept pentru care plusez cu o serie “servită” online. Care ne avertizează, nici mai mult nici mai puțin, că cei care consumă băuturi răcoritoare – de orice fel, nu numai cola – mor de o moarte lentă (sau trăiesc o viață mortală, depinde cum vreți să o luați).

Ni se tot repetă cu obstinație că băuturile carbogazoase ne salvează pe loc de o sete îngrozitoare. Oare? Dacă medicii ar fi lăsați să vorbească …

Băuturile carbogazoase se pare că sînt veriga lipsă dintre diabet, obezitate şi cancer.

1. Diabet … cantitățile enorme de zahăr trimit semnale către pancreas, care descarcă masiv în sînge insulină pentru a preveni afectarea sistemului nervos. În timp, un pancreas epuizat va înceta să mai producă insulină, cu declanşarea diabetului.

2. Obezitate … zahărul din belşug creează o senzație de foame care stimulează mîncatul în exces. Pînă una-alta, cea mai evidentă şi mai directă cale de a ne rotunji formele.

3. Cancer? Băuturile carbogazoase determină reflux gastric, cu lezarea celulelor de suprafață ale esofagului. Aceste leziuni pot deveni canceroase. Iar ăsta e doar vîrful aisbergului.

Mai am în mînecă şi 2-3 aşi (sau jokeri, iarăşi depinde).

Ispite colorate (foto: http://english.pravda.ru)

Dioxidul de carbon (CO2) irită stomacul, care reacționează prin extragerea din sînge a calciului pentru a-l utiliza ca antacid. Ca urmare, sîngele îşi completează calciul lipsă din oase. Rezultatul? Oase fragile (osteoporoză).

Un organism sănătos funcționează la un pH alcalin (7,365). Băuturile carbogazoase se află pe undeva pe la un pH de 2,8 (adică sînt de 100.000 de ori mai acide decît apa).

Sarea din aceste băuturi reduce cantitatea de apă din celule. Ca urmare circa 75% dintre americani (mari colafili) se plimbă – fără să fie conştienți de ceea ce li se întîmplă – pe străzile marilor lor metropole într-o stare de deshidratare cronică.

Noua definiție a ironiei? Să te deshidratezi în timp ce încerci cu disperare să-ți stingi setea.

(pentru că muza mea a lipsit azi de la întîlnire, am împrumutat una de limbă engleză de la colegii de la Pravda)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 thoughts on “full de boli …