Cel puțin asta a aflat la un moment dat America de la simpaticul ei preşedinte – William Jefferson Clinton pe numele lui.
Şi chiar dacă mai apoi lucrurile au fost clarificate (ce ți-e şi cu semantica asta), prima impresie a rămas adînc întipărită în mintea celor care au închis televizorul mai devreme. Şi care au ajuns – urmînd o logică simplă – la concluzia că dacă sexul oral nu e sex, atunci nici cei care îl practică nu sînt expuşi riscului de a se alege cu vreo boală cu transmitere sexuală.
Ei bine, se pare că indiferent de definiția din dicționar, sexul oral are aceleaşi implicații ca şi sexul vaginal. Una dintre acestea fiind riscul de infectare cu papilomavirusul uman (HPV – Human Papilloma Virus, în engleză), cel care este presupus responsabil pentru o mare parte dintre cazurile de cancer de col uterin.
Iar mai nou, iată, responsabil pentru multe dintre cancerele cu localizare oro-faringiană (gură şi gît). Chiar mai multe, pare-se, decît cele provocate de fumat.
Cifrele sînt valabile pentru Statele Unite ale Americii, unde se înregistrează anual circa 37.000 de cazuri noi de cancer oro-faringian. Cu siguranță însă că şi în alte părți ale lumii situația este similară, chiar dacă unii dintre noi ne descurcăm mai greu cu număratul.
Revenind la simpaticul Bill şi la ingenua lui stagiară Monica, ne amintim că s-a făcut destul caz la vremea respectivă atît despre rochița ei pătată, cît şi despre “trabucul” prezidențial.
Dincolo de semantică şi băşcălie, rămîne un lucru cert: tot aşa precum fumatul de trabuc nu este mai sigur decît fumatul de țigară, nici sexul oral nu ne expune mai puțin decît sexul vaginal.
De luat aminte.
(mai trebuie spus că am luat informația de pe CNN Health, care citează surse absolut serioase)
M-aş încumeta să fac o predicţie, anume că postarea aceasta ar putea deveni cea mai accesată pe anul 2011 😀
(Asta dacă nu cumva vei avea alte titluri incendiare până la finele anului! 😀
@arcadia: se prea poate ca predicția ta să se îndeplinească, însă anul e lung şi e abia la început … 🙂
Arcadia, eu m-aş încumeta chiar să spun că ar putea fi cel mai accesat de la crearea blogului…
Sunt curioasă, doctore, care esta sursa acestei informaţii fierbinţi şi dacă a fost făcută publică şi în SUA?
@Daria B.: vă țin la curent pe amîndouă cu evoluția accesărilor, pentru că interesul este evident; iar răspunsul la întrebare este: CNN, deci şi în SUA (vezi şi subsolul articolului).
In Franta este publica si nu de mult am citit un articol despre aces atragator subiect!
http://www.e-sante.be/sexe-oral-papillomavirus/actualite/621
Décidément, tout ce qui est bon est mauvais pour la santé! 😉
@Nicoleta: văd că este un subiect atrăgător, oricare ar fi motivul; nu ştiu cum se face însă că am primit comentarii cu deosebire de la doamne – probabil că e doar din cauză că ele citesc mai mult, în general; décidément, oui!
Foarte interesant, nu m-aş fi gândit.
Prin urmare, pericolele vin chiar din toate părţile, ca să zic aşa.
@Teodora: sîntem înconjurați, ce mai …
Subscriu parerii ca din acest moment blogul a intrat in zodia accesarilor “fara numar, fara numar”…
@VirtualKid: ei, poate că nu chiar din acest moment, dar din următoarele, cine ştie …
Pingback: să vorbim despre sex | tot ce (nu) ai vrut să ştii ...
Pingback: cancerul pe cale bucală | tot ce (nu) ai vrut să știi …