carne procesată egal cancer


Sau, ca să îi citez pe autori – un grup de cercetători suedezi – și în același timp să parafrazez un tip de anunț care tot apare de o bună vreme pe la televiziuni, “consumul de bacon și cîrnați dăunează grav sănătății”.

În sensul că îi poate provoca tot felul de neajunsuri și, mai ales, cancer. Deocamdată, dovedită (sau sugerată, cum precaut se exprimă aceeași cercetători) este doar legătura dintre aceasta (carnea procesată) și cancerul de pancreas. Iar ca să avem o imagine mai clară, ne dau și cifre: 50 de grame de carne procesată (cam greutatea unui cîrnat) consumată zi de zi crește riscul unui cancer de pancreas cu circa 19% (sau, dacă vreți, cu o cincime).

La mai ... mic! (foto: www.kakesjackofhearts.blogspot.com)

Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului (World Cancer Research Fund) sugerează, la rîndul lui, că adevărata cauză ar fi, de fapt, obezitatea (numai că nu toți marii mîncători de carne sînt și obezi, după cum bine știm).

Pe de altă parte, consumul de carne roșie (și) procesată a fost legat deja de cancerul de colon. Ca urmare, guvernul Marii Britanii a venit în 2011 cu recomandarea de a se limita consumul acesteia la nu mai mult de 70 de grame zilnic.

O fi cool consumul de carne din toate pozițiile. Iar imaginea unui bărbat transpirînd și afumîndu-se în jurul unui grătar cu cărnuri perpelindu-se pe foc poate fi de-a dreptul macho.

Însă, se vede treaba, doar pentru scurt timp.

(informație preluată caldă-sfîrîindă de pe BBC Health)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *