vine vara, bine-mi pare


Ura, ura, de trei ori ura!

Gata cu tortura de frig și întuneric a iernii! S-a terminat cu ochii mijiți de sub căciulă și cu nasul înghețat pe sub fular. La șifonier cu paltoanele și cu încălțările de iarnă. Vine vara!

E momentul să ne scoatem în soare, cu mic cu mare, hainele de vară de la naftalină și bicicletele (mă rog, cine are) de la vaselină. Să ne facem rezervări pentru vacanța la mare și programări la saloanele de bronzare.

Ups! Programări la saloane de bronzare am spus? Atunci poate că ar trebui să le facem la pachet cu niște programări la cabinetele medicale de dermatologie (eventual cele de oncologie). Pentru că lucrurile se cam leagă (și poate ieșim și mai ieftin).

Un studiu tocmai publicat zilele astea în Statele Unite de către prestigioasa clinică Mayo ne anunță că e groasă și, în plus, și destul de arsă. Iar motivul preocupării este unul destul de simplu: numărul de cazuri noi de melanom malign la adulții sub 40 de ani a crescut în ultimele decenii (intervalul 1970 – 2009) spectaculos. Respectiv, de patru ori la tineri și de opt ori la tinere. Asta în condițiile în care riscul pentru melanom malign este de regulă mai mare la bărbați. Iar explicația – ați ghicit – se ascunde bine-mersi pe paturile de bronzare, frecventate mult mai intens de către reprezentantele sexului care vrea cu orice preț să fie frumos.

Bronz cu pete (foto: www.sunfail.blogspot.com)

O reprezentantă a acestor reprezentante, Janey Helland, a aflat pe pielea ei cam ce poate să însemne acest preț. În cazul ei, un diagnostic de melanom malign care i-a schimbat viața la doar 21 de ani. Iar asta doar pentru că și-a dorit să fie frumoasă pentru balul de absolvire. Dar și pentru că, în perspectiva unei călătorii în Barbados, și-a propus să nu se ardă (cu alte cuvinte s-a prăjit ca să nu se ardă).

Așadar “vine vara, bine-mi pare”. Poate că da, poate că nu.

(știre caldă de pe Science Daily)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *