sexul oral nu e sex 12


Cel puțin asta a aflat la un moment dat America de la simpaticul ei preşedinte – William Jefferson Clinton pe numele lui.

Şi chiar dacă mai apoi lucrurile au fost clarificate (ce ți-e şi cu semantica asta), prima impresie a rămas adînc întipărită în mintea celor care au închis televizorul mai devreme. Şi care au ajuns – urmînd o logică simplă – la concluzia că dacă sexul oral nu e sex, atunci nici cei care îl practică nu sînt expuşi riscului de a se alege cu vreo boală cu transmitere sexuală.

Ei bine, se pare că indiferent de definiția din dicționar, sexul oral are aceleaşi implicații ca şi sexul vaginal. Una dintre acestea fiind riscul de infectare cu papilomavirusul uman (HPV – Human Papilloma Virus, în engleză), cel care este presupus responsabil pentru o mare parte dintre cazurile de cancer de col uterin.

Iar mai nou, iată, responsabil pentru multe dintre cancerele cu localizare oro-faringiană (gură şi gît). Chiar mai multe, pare-se, decît cele provocate de fumat.

Cuba libre (foto: www.findmeacure.com)

Cifrele sînt valabile pentru Statele Unite ale Americii, unde se înregistrează anual circa 37.000 de cazuri noi de cancer oro-faringian. Cu siguranță însă că şi în alte părți ale lumii situația este similară, chiar dacă unii dintre noi ne descurcăm mai greu cu număratul.

Revenind la simpaticul Bill şi la ingenua lui stagiară Monica, ne amintim că s-a făcut destul caz la vremea respectivă atît despre rochița ei pătată, cît şi despre “trabucul” prezidențial.

Dincolo de semantică şi băşcălie, rămîne un lucru cert: tot aşa precum fumatul de trabuc nu este mai sigur decît fumatul de țigară, nici sexul oral nu ne expune mai puțin decît sexul vaginal.

De luat aminte.

(mai trebuie spus că am luat informația de pe CNN Health, care citează surse absolut serioase)

 

 

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 thoughts on “sexul oral nu e sex