Că tot vorbirăm ieri despre cancerul de piele: un nou anunț, iată, din seria de promisiuni pentru bolnavii de cancer care “au acum un nou medicament care să-i ajute să învingă boala.”
Se numește Erivedge (substanța activă este vismodegib) și tocmai a fost aprobat în Statele Unite potrivit unei proceduri de evaluare prioritară de către FDA (Food and Drug Administration).
Erivedge este indicat la pacienții cu carcinom cu celule bazale (cea mai întîlnită formă de cancer de piele după melanomul malign, potențial curabilă) în stadiu avansat și se prezintă sub forma unor capsule cu administrare o dată pe zi.
Procedura de evaluare în regim prioritar a fost creată pentru a grăbi aprobarea medicamentelor care pot aduce progrese majore în tratamentul cancerului. Care ar fi acestea în cazul Erivedge?
În primul rind trebuie arătat că Erivedge a primit aprobarea de punere pe piață în urma unui singur studiu internațional desfășurat pe numai 104 pacienți (dintre care 71 în stadiu local avansat și 33 în stadiu metastatic) al cărui obiectiv a fost … micșorarea leziunilor. Da, ați citit bine, obiectivul nu a fost vindecarea, ba nici măcar dispariția leziunilor vizibile.
Chiar și în aceste condiții rata de răspuns a fost de 43% la pacienții cu boală avansată local (de fapt a fost mai mic, însă 8 pacienți au fost excluși din evaluarea finală) și de 33% la cei cu boală metastatică. Durata (medie a) răspunsului a fost de 7,6 luni.
Prețul de plătit pentru aceste 7 luni de “beneficii” ale respectivului tratament? Cele obișnuite pentru medicamentele de acest gen, chiar dacă Erivedge nu este considerat un chimioterapic. În plus, un deloc simpatic avertisment în căsuță neagră (black box warning) asupra unor efecte secundare extrem de serioase, dintre care unul este chiar … riscul de deces.
Carevasăzică, ultimul medicament aprobat de către FDA în regim de urgență pentru un perceput “progres major în tratamentul cancerului” poate la fel de bine să-i omoare pe oamenii cărora se presupune că ar trebui să le facă bine.
Iar acesta e doar unul din paradoxurie abordării terapiei cancerului în secolul 21.
(știre preluată – doar de dragul informării – de pe CNN online)
umorul sarcastic nu imi lipseste nici azi: cu asa medicament, mor de la cancer sau de la tratatul cancerului. Mai bine nu il tratez, am o sansa mai mare de speranta de viata 😀
De dragul informarii, sa zicem:)
@arakelian: din păcate nu e de rîs, ne otrăvim singuri cu bună știință, în numele științei …
Pingback: speranța ne face pielea de găină | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: hai la lupta cea mare | tot ce (nu) ai vrut să știi …