doctor bun … 3


… caut!

Totul pînă la sănătate, nu-i aşa? De fiecare dată cînd ne îmbolnăvim, chiar dacă e vorba despre o problemă minoră de sănătate, primul gînd care ne vine în minte este: unde găsesc un doctor bun? Cu atît mai mult dacă vorbim despre cancer.

E la mintea cocoşului că, dacă vrem să ne vindecăm de o boală, avem nevoie de un tratament bun. Prescris bineînțeles de un doctor bun. Un doctor bun este prin urmare acela care ne recomandă un tratament care ne scapă de boală.

Ei bine, în şcoala medicală am aflat că există un doctor şi mai bun – acela care poate pune un diagnostic corect. Ceea ce pentru oncologie este esențial. Pentru că în cancer, mai mult decît în orice altă boală, un tratament mediocru aplicat unui diagnostic corect este de preferat unui tratament excepțional pornit de la un diagnostic greşit.

Nu cred că există medic care să-i facă rău în mod deliberat vreunui pacient de-al său. O minimă etică profesională pornită din solidaritatea umană îl face pe acesta să nu aibă linişte pînă nu îi asigură pacientului său un diagnostic corect şi cel mai bun tratament posibil. Cu atît mai mult dacă vorbim despre cancer.

Atunci bine, veți spune, cum e posibil să apară erori? Chiar dacă răspunsul nu ne place, trebuie să admitem că un doctor este în primul rînd un om, care poate uneori să greşească.

Însă în cancer, mai mult decît în alte boli, o greşeală, chiar dacă omenească, poate însemna diferența dintre viață şi moarte. Viața sau moartea noastră. Ce e de făcut?

Ramuri (sursa: www.xinhuanet.com)

Ni se pare normal să alergăm din magazin în magazin pentru un televizor sau o pereche de pantofi noi. Nu ne oprim pînă nu găsim exact ce ne trebuie. Dar nu considerăm necesar să facem asta şi atunci cînd avem nevoie de un doctor care să ne facă bine. Sau care să ne dea măcar încă o opinie.

Poate ar trebuie să începem să o facem. Pentru că e mai greu să îndrepți ceva care a fost făcut greşit.

Un croitor bun ştie asta. De aceea el măsoară de zece ori şi taie o dată.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 thoughts on “doctor bun …