Ce e bun ori e imoral ori e ilegal ori îngraşă.
În plus, aş mai adăuga eu, a fost deja descoperit, inventat sau cugetat. Ca şi enunțul din titlu, pe care mi-ar fi plăcut să-l pot zice eu primul. Din păcate nu se mai poate, pentru că a fost spus deja de către altcineva. Un tip pe nume Hipocrate, care a trăit cu mulți, mulți ani în urmă.
Trebuie să recunoaştem că e o zicere frumoasă. O frumusețe profundă, aş plusa eu. Pentru că, dincolo de aparenta ei simplitate, ne face să ne oprim puțin în loc pentru a ne întreba ce a vrut să spună auctorul.
Putem să ne protejăm de boala malignă evitînd să facem anumite lucruri care s-ar putea constitui în factori de risc pentru diverse forme de cancer. Ca de exemplu să nu (mai) fumăm. Sau să nu (mai) exagerăm cu expunerea la razele ultraviolete (fie ele naturale – culese direct de pe plajă – sau artificiale, cumpărate prin saloanele de bronzat din tîrg). Sau, ceva mai puțin evident dar la fel de important, să evităm anumite alimente care ne pot face mult rău. Aş numi asta protecție pasivă.
Dar putem face mai mult. De pildă, să ne alegem cu mai multă grijă ceea ce mîncăm. Şi i-aş spune acestui tip de atitudine protecție activă.
Există alimente extrem de benefice pentru sănătatea noastră. Folosite cum trebuie, acestea se pot tranforma în adevărate medicamente, care ne pot ajuta să prevenim sau să vindecăm multe boli. Acest lucru a fost intuit şi de Hipocrate, care ni l-a transmis mai departe în formulă concentrată.
Aşadar, aliment sau medicament?
Sau poate amîndouă?
Pingback: spune-mi ce mănînci | tot ce (nu) ai vrut să ştii …
Pingback: hrana ca terapie | tot ce (nu) ai vrut să ştii …
Pingback: scurtă istorie (subiectivă) a medicamentului | tot ce (nu) ai vrut să știi …