mai multe mîini împreună 28


Beti Vervega (foto: arhiva personală)

Ieri am dat fuga să prind un vernisaj. Prima mea expoziție de grup, la care particip după ce am realizat o singură lucrare, vinerea trecută.

Sînt sigur că am făcut deja pe mulți artişti adevărați să-şi frîngă mîinile de invidie. Cum adică, ei amestecă ani de zile la culori, spală kilometri de pensule şi acoperă mormane de hîrtie cu schițe şi abia dacă pot spera la o expoziție, iar eu, un novice care nici măcar nu ştie cum să țină pensula în mînă, le-am luat-o deja înainte.

Pe la jumătatea lui septembrie am făcut, împreună cu un număr necomunicat de cetățeni şi cu cîțiva artişti plastici din marele oraş, o noapte albă. Ei în atelierele lor, noi pe drum. Noi făcînd naveta de la un atelier la altul, ei aşteptîndu-ne în prag cu nuci, covrigi şi mere. Dar şi cu viața lor secretă de artişti expusă fără rezerve tuturor celor care le-au acceptat invitația în ceea ce a fost “Noaptea atelierelor deschise”.

În acea noapte Beti Vervega, artist plastic şi unul dintre organizatorii evenimentului, ne aştepta în atelierul ei cu un dar ceva mai special. O pînză, o pensulă şi nişte culori cu care să pictăm noi înşine ceva. O propunere ad-hoc de a deveni artişti pentru o noapte. Nu am putut rămîne prea mult în atelierul ei atunci – microbuzul ne aştepta la poarta casei pentru următoarea destinație – aşa încît nu i-am putut onora invitația. S-a întîmplat abia vinerea trecută, iar miercuri eram deja artist cu acte în regulă şi cu o expoziție la activ.

Mîna-floare – Florentina Almăjanu (foto: arhiva personală)

Expoziția, organizată împreună cu asociația “Art for Help” (Artă pentru ajutor), este deschisă pînă la sfîrşitul lunii noiembrie la galeria “Căminul artei” din capitală. Alături de Beti expunem şi noi, artiştii de ocazie, un perete întreg de lucrări. Care lucrări vor fi scoase joia viitoare – 25 noiembrie – la licitație (uite cum s-ar putea să mă trezesc şi cu prima lucrare vîndută!), urmînd ca banii strînşi să fie donați respectivei asociații.

Şi, să nu uit: tema expoziției, propusă de Beti, este mîna.  O sală plină de mîini este pregătită aşadar să vină în ajutorul unor copii aflați în nevoie.

Un alt fel, iată, de artă cu “tendinți”.

(p.s.: nu ştiu a cui este lucrarea din imagine, însă mi-a plăcut mult ideea)

(p.p.s.: la cererea unui segment extrem de vocal al “cetății”, am postat şi lucrarea mea; declar licitația virtuală deschisă)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 thoughts on “mai multe mîini împreună